Михајловић: Нисам задовољна, идуће године можемо у првих 30

БЕОГРАД: Нисам задовољна пласманом Србије на овогодишњој Дуинг бизнис листи, изјавила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, али и навела да је Србија и даље најбоље рангирана на тој листи Светске банке у односу на земље региона, изузев Македоније. 
Zorana Mihajlovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Она је рекла да Влада Србије није задвољна тиме што је Србија за пет места лошија у односу на претходни извештај Светске банке. 

На конференцији „Дуинг бизнис 2019: Дигитална трансформција и јачање конкуренстности“, Михајловић је рекла да је на представљању резултата Дуинг бизнис листе прошле године, када је Србија знатно напредовала, премијерка Ана Брнабић тада рекла да је НАЛЕД један од најзаслужнијих за те резултате. 

Тада сам се бунила, колутала очима. И тада и сада сматрам да је адреса Влада Србије, сви министри и партнери Владе. Мислим да можемо  много више. Нисам задовољна, навела је Михајловић, која је и председница Заједничке групе за Дуинг бизнис листу.

Њена порука је да сви у Влади Србије морају да буду много бржи  и ефисканији. 

Каже да су одређене реформе спроведене и донети поједини закони, али да је све то морало брже. 

Верујем да ћемо следеће године показати да Србија може да оствари још бољи резултат. Можемо да будемо међу првих 30, рекла је Михајловић. 

Подсетила је да је од 2014. Србија успела да направимо велике искораке и огромне промене. 

Што се пењете ка врху све је теже бити бржи, рекла је Михајловић. 

Верује да ће следећи извештај бити бољи за Србију због Закона о упису у катастра непокретности и дигитализације јавне управе. 

Пред Србијом стоји бржи и ефикаснији рад него до сада. Верујем да ћемо моћи следеће године да се похвалимо бољим резултатима, каже Михајловић. 

За Србију је Дуинг бизнис листа, како је навела, листа која нас опомиње и показује потенцијалне проблеме, али и могућности, и важна је због уређења привредног окружења и што већег броја страних инвестиција. 

Нагласила је да треба задржати тренд улагања у отварање фабрика у Србији, и навела да је до сада у тај посао уложено 220 милиона евра, као и даље смањивати незапосленост.

Истакла је да се Србија налази у 20 одсто земаља с најбољим привредним окружењем. 

Данас се такмичимо с најразвијенијим земљама, са Швајцарском, Јапаном. Желимо да будемо једнако добри као они. Верујем да ћемо у томе успети, каже Михајловић.

Катастар какав доликује модерној држави

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће реформа катастра у Србији бити спроведена онако како доликује свакој модерној и савремено развијеној земљи.

"Поред грађевинских дозвола нема веће реформе него што је реформа катастра, јер она треба да реши све нагомилане проблеме деценијама. Будите уверени да ћемо катастар уредити онако како доликује свакој модерној и савременој земљи", рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара након конференције коју су организовали НАЛЕД, Светска банка и Британска амбасада.

Она је рекла да је поносна што је донет Закон о катастру и што се кренуло са реформом.

Планирано је да до 2021. имамо електронски катастар, истакла је министарка.

Михајловић је навела да ће Влада Србије подржати све оно што може да побољша услове пословања у земљи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести