Михајловић: Постоји политичка воља за усвајање Закона о родној равноправности

Зорана Михајловић је казала да Србија данас има родно одговорну владу и да је на корак од јавне расправе о Нацрту закону о родној равноправности који је, подсетила је, предлаган 2016. и 2017.године.
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да у Србији постоји политичка воља да се усвоји Закон о родној равноправности, оцењујући да ће доношење тог акта допринети бољој и развијенијој Србији.

Михајловићева је казала да Србија данас има родно одговорну владу и да је на корак од јавне расправе о Нацрту закону о родној равноправности који је, подсетила је, предлаган 2016. и 2017.године.

''''Била је тешка борба претходних година да дођемо у садашњу позицију. То значи да, осим што имамо родно одговорну владу, постоји политичка подршка да се један такав закон нађе у јавној расправи и да буде усвојен'''', рекла је Михајловић, у обраћању на тематском друштвеном дијалогу о полазним основама за израду Нацрта закона о родној равноправности - у области учешћа жена у политичком и јавном животу, у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Михајловићева је казала да је по броју жена у политичком животу Србија лидер у готово целом свету наводећи као пример то да је у домаћим вишим и врховним судовима готово 60 одсто жена, што је, истакла је, двоструко више него у земљама ЕУ.

С друге стране, указала је, на позицијама директорки јавних предузећа готово да нема жена.

''Жене треба да буду и тамо где се дели новац. Једно су позиције које могу да помогну да направимо искорак и да се брже и боље боримо за одређене ствари, али друго је како делимо новац'', рекла је Михајловићева.

Оценила је да родно одговорно буџетирање, по којем је Србија ''огледни пример'' у свету, још увек није на задовољавајућем нивоу истичући да мора још много да се ради на томе због чега је, између осталог, и важно доношење Закона о родној равноправности.

Михајловићева, такође, сматра да је време и да се кроз законска решења уведе родно сензитиван језик.

''Верујем да ова родно одговорна влада, с министарком (Горданом) Чомић која води министарство, усвојити Закон о родној равноправности и друге важне законе и да ћемо законски успети да створимо једнаке услове за све у друштвеном, политичком и културном животу како би друштво напредовало брзином коју желимо'', рекла је Зорана Михајловић.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић истакла је да Закон о родној равноправности, о чијем ће нацрту ускоро почети јавна расправа, није закон о правима жена, већ акт који мења друштвене односе градећи бољи квалитет живота и жена и мушкараца.

Чомићева је казала да су постигнути резултати када је реч о репрезентативношћу жена у политичком животу Србије и да је то заједнички напор претходних влада, опозиције, цивилног друштва, академске заједнице и медија.

''Чека нас нови корак ка времену у коме ћемо, надамо се, чути да нема потребе да се боримо за равноправност јер смо пред законом једнаки, у животу изједначени, да имамо право и као жене и као мушкарци да заједно одлучујемо о сваком сегменту политичког и јавног живота'', рекла је Чомићева.

У друштвеном дијалогу о полазним основама за израду Нацрта закона о родној равноправности - у области учешћа жена у политичком и јавном животу, учествовале су и министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић, амбасадорка Португала у Србији Марија Виржинија Мендес да Силва Пина и шефица Агенције УН Вомен Милана Рикановић.

Тематски друштвени дијалог Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог организован је у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност и подршку Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена - УН Вомен.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести