Почиње градња једне од најтежих деоница, спајамо СРБ и ЦГ

ЧАЧАК: Председник Србије Александар Вучић је изјавио да почиње изградња једне од најтежих деоница аутопута ка Црној Гори и истакао да се после 70 година испуњава сан грађана тог дела земље, као и да ће за неку годину Србија бити спојена аутопутем с Црном Гором.
vucic koridor 11
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Вучић је захвалио великом броју грађана из Пожеге, Ццачка, Лучана, Доњег Милановца, Ариља и Ивањице и других места што су дошли на отварање радова.

Чекали сте 70 година на озбиљније промене, рекао је Вучић и додао да све што је раније било немогуће, упркос бројним обећањима претходне власти, данас постаје могуће.

Вучић је рекао да ће већ до 19. децембра, на Светог Николу, бити отворена деоница Коридора 11 од Сурчина до Обреновца и додао да су му то обећали Кинези.

Такође, рекао је да ће за Видовдан бити отворен цео потез аутопута од Обреновца до Ццачка и да ће се стизати за колима за само један сат или за који минут више.

Вучић је рекао да су Кинези заинтересовани да граде и аутопут од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором и изразио очекивање да ће ускоро бити отворени радови и на тој деоници.

Михајловић: С аутопутевима државе се мењају на боље

Нема града, ни државе која се не мења на лепше и на боље када се граде путеви, поготово аутопутеви, а за аутопутем у западну Србију доћи ће фабрике и погони, поручила је министарка министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктре Зорана Михајловић на почетку градње деонице Прељина - Пожега на Коридору 11.

Нема лепшег дана од данашњег када почињемо важну, готово најважнију деоницу на Коридору 11, рекла је Михајловић.

Министарка је нагласила да је у претходних неколико година отворено 300 километара аутопута у Србији.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Указала је да се значај изградње аутоптева одлично види и на примеру Коридора 10 - како су се отварале нове деонице, тако су се низале и фабрике и погони.

Тако ће да буде и на Коридору 11. Имаћемо и фабрике и погони, како имамо аутопутеве, а то ће помоћи да останемо, да живимо у нашој Србији, поручила је Михајловић.

Српска министарка је захвалила Кини на томе што су препознали да је Србији важан Коридор 11, као што је и Србија препознала значај иницијативе "Појас и пут" и била једна од првих у свету која је прихватила тај глобални пројекат.


Хај: Да Коридор 11 постане пут сарање Србије и Кине

Председник кинеске компаније СССС, која изводи радове на деоници пута на Коридору 11, Хај Лијанг Сун рекао је данас да је њихова жеља да аутопут Е-763 постане пут сарадње две земље, пут српског економског развоја, просперитета и пут ка бољој будућности.

Желимо да искористимо све своје предности и потенцијале и направимо најбољу организацију, обезбедимо најбоље планове и ефикасно, и на научном принципу утемељено, управљање пројектом, да строго испоштујемо уговорне обавезе и у планираном року уз највиши квалитет радова завршимо овај пројекат, рекао је он на церемонији отварања радова на изградњи деонице Прељина - Пожега.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Како је навео, кинеска компанија је до сада у свету у 157 земаља градила путеве, мостове и друге важне инфраструктруне пројекте.

Путеве које смо градили локално ставништво од миља зове "путем ка просперитету", "мотором развоја" и "мостом ка будућности“, додао је Хај.
Компанија је, како каже, временом дошла до концепта да ако желимо развој онда треба градити путеве, ако желимо бржи развој онда треба радити аутопутеве.

Ако желимо још бржи развој онда ћемо радити на новом Путу свиле, додао је он.

форум "Појас и пут" на којем су председници Си Ђинпинг и Александар Вучић постигли важне договоре за продубљивање свеобухватног партнерства две земље и за јачање сарадње у оквиру иницијативе "Појас и пут".


Нека нам је срећан почетак радова, да извођач радова изведе све како треба, а ми да будемо поносни на сваки метар аутопута, поручила је Михајловић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да је данас велики дан за Моравички округ, западну и целу Србију.

Сведоци смо шта смо све до сада радили, а и даље планирамо да наставимо - од Чачка ка Пожеги, да наставимо брзо и ка Котроману, Ивањици, Ариљу, Бољарима и да већ током лета кренемо и с Моравским коридором, а надам се током лета и ваздушној луци у Лађевцима, рекао је Тодоровић.

Да Чачак коначно, после деценија чекања са, владом и председником, досања све снове које смо сањали генерацијама, рекао је Тодоровић.
Додао је да је председник Вучић још као премијер препознао значај централне и западне Србије - Моравичког, Златиборског, Рашког, Шумадијског.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Нама остаје да наставимо да се развијамо, да отврамо фабрике, да се повезујемо са светом, а да наша 'српска Свету гора', са 11 манастира буде нова туристичка дестинација, рекао је Тодоровић и пожелео срећу у радовима и добродошлицу кинеским партнерима у Чачак и Србију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести