Михајловић: Србија важан део глобалне иницијативе Појас и пут

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разгобварал је данас с високом делегацијом кинеског Развојног истраживачког центра савезне владе о приоритетним инфраструктурним пројектима и заједничкој сарадњи.
mihajlovich_put_11
Фото: Танјуг (Видео)

За нас је ваша посета изузетно значајна, имајући у виду да смо део глобалне иницијативе Појас и пут и да је инфраструктура озбиљан део портфолија наше владе. Много посла је испред нас и будите уверени да смо спремни да још више развијамо сарадњу. Иако смо знатно мања земља од Кине, поносни смо на пријатељство и добре билатералне односе које имамо, рекла је Михајловићева у разговору с делегацијом коју је предводио министар Ма Ђантанг.

Потпредседница Владе захвалила је НР Кини на принципијелној политици када су у питању територијални интегритет и суверенитет Србије и нагласила да наша земља подржава политику једне Кине. Подсетила је на стратешко партнерство две земље, које је дефинисано споразумом о сарадњи, те на "челично пријатељство које је оличено и у одличним односима двојице председника, Си Ђинпинга и Александра Вучића".

Србија је данас политички и економски стабилна земља која покреће нови инвестициони циклус вредан више од 20 милијарди евра само у инфраструктури. Верујем да кроз заједничку координацију на будућим развојним плановима и убрзању реализације пројеката можемо допринети даљем развоју глобалне иницијативе. Србија је мала земља, али на важном месту, и стога нам је повезивање са регионом веома важно, додала је.

Министар Ђантанг захвалио је Влади Србије на подршци иницијативи Појас и пут, истакавши да Србија даје најобјективније оцене и конструктивне препоруке за даље јачање сарадње.

Кинески народ гаји дубоко поштовање и традиционално пријатељство према српском народу. Све више кинеских компанија жели да послује у Србији и да буде укључено не само у инфраструктурне пројекте, већ и у друге области, попут производње, културе и туризма. Веома ценимо све ваше препоруке и предлоге за даљу сарадњу, рекао је министар Ђантанг.

На састанку је било речи и о успостављању директног лета између Београда и Пекинга, што би додатно побољшало односе, унапредило привредни развој и омогућило још већи број кинеских туриста.

Нови ауто-путеви стратешки важни, радити брзо и ефикасно

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је састанак са свим директорима ЈП “Путеви Србије”, на којем су главна тема били велики инфраструктурни пројекти на којима је ово предузеће инвеститор.

У овој и наредној години крећемо у изградњу шест нових ауто-путева који су стратешки важни за развој Србије, а ''Путеви Србије'' су инвеститор и практично носилац посла на великом броју ових пројеката. Држава је обезбедила новац, потписани су уговори за нове велике пројекте и сад је на ''Путевима Србије'' да заједно са Министарством воде рачуна да се сви пројекти реализују ефикасно и да извођачи поштују рокове, рекла је Михајловићева.

Такође, навела је она, заједно са Министарством "Путеви Србије" радиће и на уређењу свега што треба да буде од садржаја на Коридору 10 и Коридору 11, саопштено је из кабинета Михајловићеве.

Представници "Путева Србије" известили су потпредседницу Владе о динамици радова на изградњи ауто-путева на којима је ово јавно предузеће инвеститор, укључујући деонице на којима су већ почели радови, од Сремске Раче до Кузмина, од Прељине до Пожеге и на деоници обилазнице око Београда од Остружнице до Бубањ потока.

Било је речи и о припремама за изградњу ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, где радови треба да почну у новембру, о предстојећој изградњи ауто-пута Нови Београд - Сурчин и реконструкцији пута Нови Пазар - Тутин, као и о другим пројектима у надлежности "Путева Србије".

Констатовано је и да, поред повећања укупног промета возила на ауто-путевима, расте и број возила која користе електронску наплату путарине, за 354 одсто у периоду 2014-2018, са 3,62 милиона на 16,46 милиона возила.

На састанку је разматрана и динамика извођења радова и израде пројеката за деонице државних путева које су обухваћене

Пројектом рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести