Михајловић: У Србији 59.000 градилишта, ради се 600 км пута

БЕОГРАД: У Србији има 59.000 градилишта на којима је ангажовано 5.700 људи, а гради се 290 километара нових аутопутева, што је са рехабилитацијама и реконструкцијама укупно око 600 километара, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug
Фото: TANJUG / MILICA NIKOLIC / bb

Ради се на 16.000 градилишта више у односу на исти период прошле године, нагласила је Михајловић.

"Сва градилишта у Србији раде и ниједно није затворено у време епидемије корона вируса", рекла је Михајловић гостујући на ТВ Хепи, саопштило је министарство.

Каже да за сада нема заражених међу радницима, као и да морамо да научимо са живимо са короном, јер живот не сме да стане.

Грађевинари су, истиче, показали да умеју да се организују и да сачувају градилишта.

"Ми данас у Србији имамо 59.000 градилишта, што је за 16.000 више у односу на исти период прошле године. У Србији се гради, грађевинари живе у камповима, научили су да живе са короном, да се сачувају и наставе да раде свој посла. Здравље је на првом месту, али морамо водити рачуна и о економији, рекла је Михајловић.

Додаје да је вредност тренутних инвестиција 417 милијарди динара као и да су интензивирани радови на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Сремска Рача - Кузмин и деонице од Прељине до Пожеге.

Потпредседница владе подсетила је да је реч о четвртој највећој кризи у последњих 150 години.

"Свет је у озбиљној рецесији, све прогнозе из марта данас су горе по економију. То ће се преливати и на земље у развоју и важно је да учинимо све сто можемо да економија не трпи. Пројекције су да ће у свету пад друштвеног производа бити минус девет одсто, у ЕУ минус 10 одсто. Процене ММФ-а су да ће Србија имати најнижи пад, јер је мала економија и може да буде еластичнија, али то не значи да треба да се опустимо. Зато је битно да грађевинарство ради и да ниједног тренутка није стало", закључила је Михајловић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести