Михајловић: Закони за убрзање великих инфаструктурних пројеката

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре предложило је парламенту 13 закона и одлука са циљем да се убрза реализација великих инфраструктурних пројеката због почетка програма "Србија 2025" и инвестиција које министарство започиње у вредности од пет милијарди евра, изјавила је у скупштини потпредседница владе и министарка Зорана Михајловић.
z
Фото: Youtube Printscreen

Министарство покреће пројекте у оквиру новог инвестиционог циклуса и зато се доносе ефикасније административне процедуре које ће допринети да се у најкраћем могућем року изграде планирани путеви, пруге, ваздушне и водне луке и комунална инфраструктура, рекла је Михајловић новинарима уочи почетка седнице Скупштине Србије.

Михајловић је казала да је све што је урађено до краја 2019. резултат озбиљног и великог рада и искуства и да је министарство управо зато предложило законе, као и да очекује озбиљну расправу пошто има доста амандмана.

"На пример, видели смо да у реализацији великих пројеката има пуно проблема са решавањем имовине, због чега онда морају да се мењају грађевинске дозволе, што одузима пуно времена и зато смо предложило закон који ће третирати такве ситуације и убрзати пројекте", навела је Михајловић.

Истиче да ће се само у области водног саобраћаја бити уложено око 500 милиона евра у развој лука и друге пројекте.

"Такође, желимо да убрзамо конверзију земљишта, јер сматрамо да није се тај процес не одвија довољно брзо. Надамо се да ћемо након темељних расправа имати још боље предлоге закона", навела је министарка.

На питање које новине предвиђају измене Закона о планирању и изградњи, Михајловић каже да ће се усвајањем тих измена домаћи прописи додатно ускладити са регулативом ЕУ, као и процес издавања грађевинских дозвола.

"У делу издавања лиценци за инжењере, имаћемо једноставнији поступак, али ће и инжењери имати обавезу да њихово стручно усавршавање буде континуирано, јер грађевинска струка стално напредује", рекла је Михајловић.

Предлог закона о посебним поступцима ради реализације пројеката изградње и реконструкције линијских инфраструктурних објеката од посебног значаја омогућиће бржу реализацију великих инфраструктурних пројеката у оквиру новог инвестиционог циклуса.

Не угрожавају се основна права власника експроприсаних непокретности, укључујући задржавање начела о одређивању тржишне вредности за експроприсане непокретности, права која власници тих парцела имају по основном закону и правне институте заштите права властника.

Предлог измена и допуна Закона о планирању и изградњи предложен је са циљем даљег усклађивања домаћег законодавства са прописима Европске уније, као и прецизирање и редефинисање норми које ће омогућити даље напредовање Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Најзначајније измене овог закона тичу се професионалних квалификација, односно регулисаних професија у области планирања и изградње, тј. издавања лиценци инжењерима, архитектама и просторним планерима и стицање права на обављање стручних послова у оквиру тих професија.

Предлог закона о Регистру просторних јединица и Адресном регистру треба да омогући да ова област буде уређена једним прописом уместо садашња три, да надлежност за вођење и одржавање буде обједињена код Републичког геодетског завода као и да процес ажурирања података и њихову размену између државних органа учини ефикаснијим.

Предлог измена Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, има за циљ да се повећа максимална спратност објеката који се граде у оквиру овог пројекта - са шест на осам спратова.

Предлог измена и допуна Закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду, треба да омогући ефикаснију примену законских одреби у пракси, између осталог у делу обезбеђивања банкарских гаранција, и допринесе да се оконча својинска трансформација земљишта, и повећа промет грађевинског земљишта и изградња на њему.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести