Михајловићева: Насиље над женама огроман друштвени проблем

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас, поводом 18. маја, Дана сећања на убијене жене жртве насиља, да је насиље нада женама огроман друштвени проблем и да је и да је веома важно подржати жене у борби с њим. 
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/F.Krainčanić, arhiva

"Насиље над женама је огроман друштвени проблем, важно је да умемо да препознамо шта је све насиље, јер оно није само физичко, да насилнике пријавимо и да подржимо жене у тој борби. И да сваког наредног 18. маја не бројимо жене жртве насиља, већ број успешно решених предмета и кажњених насилника", навела је Михајловићева у саопштењу за јавност.

Влада Србије је на предлог Михајловићеве усвојила 18. мај као Дан сећања на убијене жене жртве насиља, као резултат заједничке иницијативе мреже невладиних организација "Жене против насиља" и владиног Координационог тела за родну равноправност.

"Ово је дан када одајемо пошту и сећамо се сваке жене која је живот изгубила у породичном и партнерском насиљу. Али, исто тако, ово је дан када још једном гласно устајемо и кажемо да је насиље над женама недопустиво и да мора да престане", рекла је Михајловићева. 

Потпредседница Владе поручила је женама да се не мире с насиљем, било да се ради о једном шамару, љубоморним сценама, ускраћивању финансија и слободе кретања или сексуалним увредама, јер "излаз из тог пакла постоји".

"У највећем проценту ради се о психолошком насиљу и морамо да радимо више на едукацији девојчица и жена да препознају шта је све насиље. А посебно забрињава и податак да 29 одсто жена сматра да је природно да насиље постоји и да треба да се решава унутар породице. Што значи да су се оне помириле с тим да је насиље присутно и да је нормално да трпе неки вид насиља. Ово је борба на дуге стазе и без укључивања целог друштва - и медија, цивилног сектора, сваког грађанина и грађанке - нема успешног решења", истакла је Зорана Михајловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести