Михајловићева оборила Србијагас на поправни

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже да је Србијагасу враћен план за 2021. годину, да ће у наредних неколико недеља морати да се озбиљно разговара о будућности тог јавног предузећа и да новац више не сме да се расипа без икакве контроле.
JP „Srbijagas“
Фото: ЈП „Србијагас“ преузме дистрибутивну мрежу земног гаса на подручју града Зрењанина Фото: Дневник.рс
Михајловић је рекла да у ситуацији када се суочавамо са економском кризом и напорима да набавимо довољно вакцина против корона вируса и обезбедимо економску стабилност и сигурност радних места, постоје јавна предузећа која троше средства без икаквих планова, програма и пројеката.
 
Упитана о раздвајању делатности у Србијагасу, она је рекла да тај процес иде спорије у Србијагасу, него у ЕПС-у, и навела да је ресорно министарство вратило Србијагасу план за 2021.
 
“Данас Србијагас функционише без плана и лиценци, са једном групом људи која управља Србијагасом без тога да ико данас има контролу над тим предузећем”, каже министарка.
 
То, поручује, мора хитно да се мења, јер не причамо о трошковима од 100 динара, него о стотинама милиона евра које су потрошене претходних година, а не зна се како су потрошене.
 
“Причамо о гасификацији која се не споводи, а новац за гасификацију иде. Пример је гасификација општине Шид, прави се уговор са италијанском компанијом која има једног запосленог или са неким другим компанијама”, рекла је Михајловић.
 
Нагласила је да чега год се дотакнете у Србијагасу, није добро и није у интересу Србије и да то нема везе са именима, нити са Душаном Бајатовићем и његовим директорима.
 
“То има везе са нормалним развојем и будућношћу гасног сектора, са сваким грађнаином коме није јасно да директор предузећа које је проблематично, где држава стално даје новац, има плату 34.000 евра. То мора да се промени”, наглашава Михајловић.
 
Навела је да у ЕПС-у, где су раздвојене делатности, није ништа боља ситуација и да ту ствари морају драстично да се мењају јер, каже, ако се у ЕПС не буду уложиле милијарде евра у нове инвестиције ЕПС неће постојати.
 
“Да ли као друштво хоћемо да нам пропада ЕПС или хоћемо да у нове електране, пре свега хидроелектране и да уредимо организационо то предузуће”, навела је Михајловић и додала да постоји новац који се одлива у повезана предузећа.
 
Сматра да морају да се смање трошкови и да се поставе приоритети јер, поручује, није време ни за какво расипање.
 
“То је суштина свих реформи у државном предузећу”, закључила је Михајловић.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести