Михајловићева: Затворили смо Зиђину рудник Јама

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је због заштите животне средине Зиђину у Бору затворен рудник Јама, као и да та компанија мора до 30. априла потпуно да заврши ново постројење за пречишћавање отпадних вода како би се река Пек заштитила од загађења.
zorana mihajlovic
Фото: mgsi.gov.rs
Михајловић је гостујући у Уранку на ТВ К1 рекла сада министарства за енергетику и животну средину раде заједно, што раније није био случај, као и да су инспекције даноноћно на терену, како на водотоцима тако и у рудницима.
 
"Затворили смо рудник Јама компаније Зиђин, то нико није радио у претходном периоду, иако се знало да је у претходних годину или две било проблема. Инспекција им је наложила да не могу да раде ништа без одобрења Министарства за рударство и енергетику. То значи да треба да имају потврде од Министарства заштите животне средине, као и да морају да заврше одредејене пројекте за неке ствари које већ раде, а које још нису завршили", навела је Михајловић.
 
Када је реч о реакцији државе како би се заштитила река Пек, Зиђин мора до 30. априла потпуно да заврши ново постројење за пречишћавање отпадних вода да би могли да их испуштају у Пек.
 
На питање зашто држава раније није реаговала, Михајловић истиче да није било једноставно, али да закон мора да се поштује.
 
Додаје да увек има и тога да неко покушава "побочним везама" да постигне нешто што није у складу са законом, али да је најважније да и компаније схвате да је и за њих много боље и јефтиније да испоштују еколошке стандарде него да им се обустави производња.
 
Надлежни инспектори су крајем марта контролисали рад компаније Зиђин копер и наложили обуставу свих активности на изградњи три вентилциона и сервисног окна, као и нископа у руднику Јама у Бору.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести