Мијачић: Договор о отварању ратних архива је позитивна ствар

БЕОГРАД: Ако је тачно да је данас у Бриселу договорено отварање ратних архива то је веома позитивна ствар којој ће се обрадовати сви који траже нестале особе и која може да охрабри и успостави пут и за остале договоре, изјавио је вечерас директор Института за територијални економски развој (ИнТЕР) Драгиша Мијачић.
mijacic
Фото: Танјуг (видео)
Он је за Танјуг телевизију истакао да је питање ратних архива веома емотивно питање о коме се често разговарало и где је наша страна тражила отварање архива ОВК.
Навео је међутим да је и овај позитивни помак обележен кораком уназад, пошто Приштина тражи да се Вељко Одаловић прогласи персоном нон грата.
"Такав захтев је политички потез, јер Одаловић колико је мени познато нема никакву кривичну пријаву или неки злочцин иза себе да не би могао да обавља ту функцију. Тиме се заправо покушава зауставити цео процес или да се он одложи, да се наметне нека нова тема како опет не би дошли до значајнијег резултата", рекао је он.
Оценио је да је у овом тренутку немогуће да Вучић и Курти седну за преговарацки сто и навео да је Курти у својој предизборној кампањи и када је долазио на чело владе говорио да су му преговори са Србијом "последња рупа на свирали".
Нагласио је да је позитивно што је Куртијева влада ушла у преговоре али у њих није ушла конструктивно, тако да се, по његовој оцени, ради о томе да приштински преговарачи купују време или чекају каснију јесен да се заврше избори у Немацкој као и локални избори на Косову и Метохији како би кренули са озбиљнијим преговорима.
"Ово сада мени делује као чиста куповина времена, али ако се то време употреби за прављење стратегије долажења до споразума онда то није толико лосе. Међутим, имам утисак да се више тежи ка конфронтацији него ка приближавању ставова", оценио је Мијачић.
Истакао је и да Брисел последње две године покушава да покрене преговарачки процес али да му то не иде баш најбоље.
Упитан шта ће за даље преговоре значити скорашњи завршетак мандата Ангеле Меркел, Мијачић је рекао да ће се он свакако одразити на преговоре јер је Немачка једна од кључних земаља у овом процесу.
"Зато сам и рекао да влада у Приштини чека њеног наследника. Ту је и нови амерички амбасадор а свима треба да буде јасно да нема договора између Београда и Приштине док иза њега не стану велике међународне силе као што су Немачка и САД", рекао је Мијачић и додао да ваља знати да на Приштину највише утиче притисак који долази управо из САД.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести