Милановић: Србију ће коштати оптужница против пилота Хрватске војске

ЗАГРЕБ: Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас да ће, како каже, Србију коштати оптужница која је подигнута против четири висока официра Хрватске војске и навео да због "неинтелигенотног понашања" српског руководства наша земља, тврди, никада неће успети да уђе у Европску унију.
milanovic1
Фото: Youtube Printscreen

Поводом недавно објављеног документа Хрватске академије наука и уметности, којим се од Србије тражи да престане да подстиче непријатељства према Хрватској и прогон хрватских држављана, да се одрекне великосрпске пропаганде и да поштује обавезе из потписаних споразума и договора, као што су заштита реципрочних права хрватске мањине, те осигурање Хрватима слободно политичко и културно организирање као што Хрватска осигурава српској мањини, Милановић каже да није потребно "иживљавање" над Србијом.

"Ми морамо у свом односу са Србијом бити јасни и праведни, артикулисани што и од њих очекујемо. И ту су две, три ствари... Тражити да се одрекну мита о Јасеновцу, Степинцу, да пређу на католичку веру, да се крсте с два прста, то је иживљавање. Треба знати гдје је граница", рекао је Милановић новинарима у Загребу.

Када је реч о оптужницама српског Тужилаштва за ратне злочине против четворице високих официра Хрватске војске, која их терети да су наредили ракетирање колоне избеглица током хрватске војно-полицијске акције Олуја 7. и 8. августа 1995. на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града, Милановић каже:

“Ове оптужнице су се догодиле упркос нашим вишегодишњим настојањима да их уверимо да се не играју с ватром и да ће их то коштати. Не могу бити пристојнији, надам се да ме слушају. Макните се од тога људи, у противном нека их не изненађују реакције десничарских заступника у Сабору. Проблем је у томе што тако мисли већина људи у Хрватској”, рекао је Милановић новинарима у Загребу.

Милановић је, како преноси Хина, позвао председника Србије Александра Вучића “да то не раде”.

“Ја могу до одређене мере ствари реторички држати под контролом. Али да онда дође ово из Београда и како да онда објасним да водимо добронамерну политику?”, упитао је Милановић.

Сматра да су ови потези Србије, како наводи, “неинтелигентно понашање” државе која је “осиромашена и деградирана” и нема нигђе решен статус.

“У НАТО не желе, у реду. Неће никад ући у Европску унију на овакав начин. Коме ово треба, ко води ту политику, којим грађанима се то тужилаштво тамо обраћа? (…) Онда ми идемо да дигнемо оптужницу не знам, против злочина у Бучи”, рекао је Милановић.

Уверен је, каже, да би 75 посто хрватских грађана подржало заједнички став њега и премијера о Хрватима у БиХ те да исто толико људи у Хрватској сматра да би “хрватски органи гоњења требало да покрене поступак против Вучића".

Наводи да ту оптужницу ипак не би требало покренути, јер, како каже, Вучић “тактизира”. “И онда слушамо о томе како нико ту никога није убијао, него су Хрвати убијали Србе”, додао је.

“Жао ми је за сваког Србина који је погинуо, није требало да погине, али огромна већина Срба је побегла одмах, истог трена. То је чињеница, то је чак и суд у Хагу утврдио кад се (генерал Анте) Готовина извукао за длаку”, рекао је Милановић.

“Браћо Срби, памет у главу”, поручио је хрватски председник, приметивши да ће га сада вероватни прогласити за "усташу", као што је прошле седмице био проглашен Србином.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести