Милић: Ћутање Америке више би требало да брине Приштину него Београд

БЕОГРАД: Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић изјавила је да би то што се званични Вашингтон још не оглашава поводом непринципијелних поступака и кршења договореног од стране Приштине, више требало да забрине Приштину него Београд.
milic
Фото: Tanjug/ video arhiva

Милић је за Косово Онлајн рекла да је сада најважније да Београд врло пажљиво документује све примере недоследности, пре свега непоштовања оног на шта се обавезала Приштина, али и ЕУ, па и САД, и да истовремено аргументовано покаже све на шта је пристао и поред врло болних уступака.

"Осим питања ЗСО, не треба заборавити колико је за Београд било врло компликовано, чак и са аспекта поштовања садашњег Устава, да се повуку полиција и правосуђе са севера Косова", истакла је Милић.

Она је указала да је Београд ту учинио огроман уступак у нади да ће кроз процес европских интеграција бити постигнуто и компромисно решење и оценила да овако садашње понашање одређених западних актера заиста полако прелази у уцењивање, а не у добру вољу да се постигне компромис.

Према мишљењу Милић, врло је важан сутрашњи састанак представника земаља Западног Балкана, који организује Атлански савет САД, на ком ће учествовати и председник Србије Александар Вучић.

"Људи у Србији не схватају да Атлански савет САД није још један од савета које имају многе земље региона и света, укључујући и Србију која није чланица НАТО. Амерички Аталански савет је нешто посебно", указала је Милић. 

Она је истакла да је Атлански савет САД једна од најутицајнијих и најбрже растућих организација у САД и да је, што је за Србију кључно, надстраначка организација. 

"Састанак који организује Атлантски савет не може да буде трн у оку ни Трамповој, ни Бајденовој кампањи. То је тренутно најбољи начин да се теме Западног Балкана, економске сарадње, решавања отворених питања, ставе у контекст да то разумеју као интерес сви актери у САД. Врло је важан тај контекст у који га постави Атлански савет САД", сматра Милић.

Она је истакла да, имајући у виду чињеницу да је Србија врло спремно кренула у подршку и мини Шенгену и мини Шенжену и показала зрелост да направи политичке и нормативне услове за јачање економије и страних инвестиција, а не само за тражење помоћи бесповратних средстава, то показује и врсту економске зрелости у тешком периоду глобалних изазова и оценила да се то препознаје.

Милић подсећа да је извршни потпредседник Савета Дејемон Вилсон пре неколико дана рекао да се напори председника Александра Вучића да Србију приближи САД препознају у Вашингтону.

"На крају крајева, мислим да се они итекако препознају и у Москви и да зато и имамо неке чудне турбуленције на политичкој сцени у Србији. Оно што је такође битно је да је Дејмон Вилсон нагласио да је Русија та која не жели статус кво и мислим да је то битно рећи, зато што сам дубоко разочарана начином на који неки коментатори и формирачи јавног мњења врло арбитрарно тумаче руски утицај у Србији и на Балкану", рекла је Милић.

Указујући да је ово период кад се свака реч мери и када се кредибилитет сваког учесника проверава на 100 разних начина, Милић је оценила да је начин на који је "бивши потпредседник владе Србије Небојша Човић дискредитовао НАТО и људе који говоре о сарадњи са НАТО, не о чланству, пре овако важног састанка врло неодговорно понашање". 

"То је било и стављање клипа у точкове Републици Србији и председнику Вучићу у једном врло сложеном тренутку", сматра Милић.

Директорка ЦЕАС очекује да ће на сутрашњем састанку представници Атланског савета и други саговорници подстаћи лидере Западног Балкана да наставе са изналажењем свих оперативних могућности за јачање сарадње.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести