Милић: Изјава Вјосе Османи огољава тренд демонизације Србије

БЕОГРАД: Директорка ЦЕАС-а Јелена Милић оценила је данас да изјава Вјосе Османи да "на Косову није било сукоба две земље, већ сукоба два света и да су њихове вредности слободе и толеранције биле суочене са варварством" огољава много ствари, између осталог, и тренд демонизације Србије и отежавање њене преговарачке позиције.
jelena milic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Османи је, иначе, изјаву дала поводом годишњице уласка КФОР-а на Косово.

Милић каже да је шокирана изјавом Вјосе Османи, али истиче и да је добро што је она дата на годишњицу уласка КФОР-а, јер, како каже, огољава многе ствари на које је директорка ЦЕАС-а већ упозоравала.

"Месецима упозоравам да је на западној политичкој сцени и на Косову један тренд, јер то није пар изолованих случаја, демонизације Србије 2020.године и отежавање њене преговарачке позиције у вези са Косовом. Западна дипломатска заједница је прилично равнодушна, што је сад већ чини, саучесником", рекла је Милић за Танјуг.

Она је истакла да изјава председнице косовске скупштине представља увреду за све оне који су на ненасилан начин оборили Слободана Милошевића и који су све ове године, како каже, гурали Србију да сарађује са Хашким трибуналом, а у најмању руку гласали за власти које су обавезе испуњавале.

У том смислу, Милић је подсетила да је она тада била у Хелсиншком одбору, која је, каже, знала за злочине Милошевића против косовских цивила за разлику од многих других, јер у то време, подсећа, није било ни интернета за све, ни мобилних телефона толико, као ни кабловске телевизије, а постојао је, каже, за разлику од сад уистину медијски мрак.

"Било је максимално 10.000 убијених косовских цивила. Али, шта је онда са око 2.500 убијених Срба и више од 750 њих који су страдали у бомбрадовању којим је Србија кажњена? Чиме је кажњено Косово? Ми после 21 годину не знамо скоро ништа о судбини несталих Срба. Колико се Срба вратило на Косово? Колико и даље има расељених? Шта је са погромом из 2004.године?", пита Милић.

Србија је испунила обавезе према Хашком трибуналу, а на Косову је буквално једна особа одговарала, и то за злочин над нелојалним Албанцима, подвукла је Милић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести