Милић: Вашингтон велика дипломатска победа Србије

БЕОГРАД: Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић истакла је да је потписивање споразума у Вашингтону велика дипломатска победа за Србију и нагласила да то свакако мора добро да се одрази и на дијалог који се води под окриљем Европске уније.
jelena milic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

"То што се догодило у Вашингтону је доказ да је Србија признат међународни фактор и међународни субјект", истакла је Милић за Танјуг и додала да су веома ружни и неумесни коментари на друштвеним мрежама, као и поређења са Титом из времена када су, како је навела, Американци имали другачији однос према СССР-у, а не у вези са Југославијом и Србијом.

"Потсетите се како је било у Рамбујеју и у Дејтону и шта је уствари био Ахтисаријев план. То су били диктати, а сада је била понуђена серија опција од којих су председник Вучић и наша делегација одбили оно што им не одоговара и прихватили оно што им одговара", нагласила је Милић.

Такође додала је да је српска делегација у Вашингтону прихватила оно што евентуално одговара Сједињеним Америчким Државама, али, како каже, она не види шта је лоше у томе да се учини услуга САД.

"Добро се добрим памти. Не би било први пут у историји међународних односа да једна држава запамти када је друга држава неким опцијама помогла па да нам се то добром врати", казала је Милић.

Говорећи у утицају вашингтонских споразума на дијалог под окриљем ЕУ, Милић је казала да то мора да утиче добро јер, како је навела, Брисел нема механизме које имају САД, а којим би тај дијалог, који мора да има и безбедносну, политичку и економску компненту, довели до свеобуватне нормализације односа.

"Очито је да САД имају већу тежину да то погурају", наглашава Милић и подсећа да су се Београд и Приштина обавезале да ће међусобно сарађивати у областима и елементима безбедности, у ширем аранжману који подржавају САД.

"Та тачка је скоро најмање коментарисана, а колико је мени познато то је први пут да су се Београд и Приштина усагласаиле да сарађују у области безбедности", каже Милић и додаје да је то битно и за ванредне ситуације, а и за пандемију ковида и мигрантске кризе које нас терају да што пре реализујемо односе на начин да и у области безбедности сарађујемо.

То је, додаје она, у интересу Београда, Приштине, Балкана, ЕУ и САД.

Оцењује да је добро то што су данас на разговорима у Бриселу и српски председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти нагласили значај европских интеграција за своје администрације.

"Ми имамо, нажалост много малициозних коментара који ову историјску ствар коментаришу на начин који изгледа као да смо потписали споразум са Пјонгјаном, а не у сред Беле куће у Вашингтону, такав утисак имам", оцењује она.

Додаје да је управо зато јако добро што је сада фокус на заиста тешким темама, попут Заједнице српских општина, питања несталих и што су посвећеност напретку у дијалогу и постизања свеобухватног споразума и посвећеност европским интеграцијама данас наглашене.

Она је подсетила да "мини Шенген" није био у идејама ЕУ, да се у неким оквирима се појавио у Берлинском процесу, који је малтене замро, а да је појава ове америчке администације и Ричарда Гренела допринели на то да се укину таксе,да се створе услови за много значајније економске интеграционе, инфраструктурне процесе, енергетске...

На питање како види улогу Метјуа Палмера на данашњим разговорима у Бриселу, Милић сматра да је било нормално да представник Стејт департмента, који је задужен за цео Западни Балкан, а не само за дијалог Београда и Приштине бити на овако важном састанку.

"Немојмо заборавити да је Филип Рикер увек био ту присутан када су се прошли споразуми договарали за време потписавања чувеног Бриселског споразума", казала је Милић и додала да је битно и то што ће Палмер ових дана посетити БиХ.

Наглашава да је Србија и данас, у сред Брисела, рекла да су европске интеграције њен стратешки интерес и показала је на разне начине, чак и Русији и Кини, колико је спремна да жртвује зарад европских интеграција које, према њеним речима, доносе много тога доброг, мира и просперитета будућих генерација.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести