Милићевић: Коме смета рад независних институција и тела?

БЕОГРАД: Потпредседник Скупштине у досадашњем сазиву Ђорђе Милићевић пита се зашто би било коме сметао рад независних тела и институција, у контексту захтева Управе за спречавање прања новца да им банке пруже увид у пословање неких медија, невладиних организација и грађанских удружења.
milicevic, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

"Пред законом су сви једнаки, а институције система су устројене на основу закона", навео је Милићевић у писаној изјави.

Он каже да када је управа за спречавање прања новца вршила контролу финансијских трансакција министара у влади, што је, каже, било нормално, али када та иста управа за спречавање прања новца искључиво у границама својих овлашћења и надлежности тражи податке за појединце и удружења, мање или више блиска опозицији, то је тобоже криминализација коју врши власт над беспрекорно чистим и неокаљаним удружењима и појединцима.

"Уз све то, по устаљеној матрици јавља се Драган Ђилас и диже глас против такве тобоже криминализације. Превише демагогије и политикантства у оваквим осудама органа и тела који обављају своју дужност у борби против прања новца и финансирања тероризма", констатује Милићевић.

Милићевић пита и ако је Ђилас "чистунац", као и сви они које, подржава због некакве криминализације, зашто не доставе све тражене податке и транспарентно изнесу све своје приходе на видело.

"Очигледно је да за њих постоје двоструки аршини па су представници власти у обавези да се подвргавају контроли, али ту обавезу немају Ђилас и остали бунтовници против одговорног и законитог рада Управе за спречавање прања новца и финансирања тероризма", оцењује.

Према његовим речима, Влада Србије, а нарочито председник Александар Вучић, су својим понашањем и поступцима доказали да поштују законе и институције система, "па заиста није јасно зашто би Ђилас и његови штићеници били изузети од поштовања закона и државних институција".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести