Милићевић са делегацијом Баден-Виртемберга

НОВИ САД: Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић примио је данас делегацију Одбора за рурални развој и заштиту потрошача Парламента немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг, коју је предводио председник Одбора Мартин Хан.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

Потпредседник Покрајинске владе изразио је задовољство што је делагација из Баден-Виртемберга поново у посети Војводини, што показује да је досадашња сарадња показала добре резултате и отворила низ могућности за њено продубљивање и проширивање.

Добри економски односи Републике Србије  и СР Немачке, како је рекао Милићевић, пресликали су се и на квалитетне односе између Војводине и Баден-Виртемберга.

„Немачка спада међу пет земаља са највећим директним инвестицијама у нашој земљи, што показује да су Србија и Војводина добро место за улагање. Кад је реч о спољнотрговинској размени Републике Србије са СР Немачком, она је у 2018. години достигла  рекордне резултате на нивоу од скоро пет милијарди евра, што је раст од 12,5 процената на међугодишњем нивоу. У тој размени, АП Војводина учествовала је са 1,5 милијарди евра и имала раст размене од преко 17 процената“, рекао је Милићевић и додао да се ови подаци односе углавном на размену индустријских производа, те да се зато тема данашњих разговора  односила на проширење сарадње  на пољопривреду и прехрамбене индустрије,  ИТ сектор,  као и  у областима образовања и туризма, поготову када је Нови Сад титулар Омладинске престонице Европе у овој години и Европске престонице културе у 2021. години.

Саговорници су се сложили да постоји  значајан потенцијал за нове облике сарадње и размене искустава у области пољопривреде, почев од примене информационих технологија у пољопривредној производњи, производњи органске хране,   суочавању са климатским променама у аграру, као што је суша, али и у  обезбеђивању услова за развој задругарства и одрживи развој села, уз очување еколошких ресурса.

Посебно је било речи о развоју дуалног образовања у области пољопривредне струке. Претходних година размењене су стручне посете ученика средњих пољопривредних школа из Војводине и Баден–Виртемберга, а у данашњем сусрету је покренута иницијатива да се пронађу одговарајући оквири и за размену студената.

Председник Одбора за рурални развој и заштиту потрошача Мартин Хан казао је да је пре две године добио задатак од председнице Парламента  Баден-Виртемберга да интензивира сарадњу са АП Војводином и да су данас у прилици да буду сведоци тог оствареног развоја.

Хан је истакао да су  равномерни регионални развој и развој пољопривреде од изузетног значаја за стабилност региона наших земаља, те да је продубљивање свих области сарадње, како је на крају нагласио, апсолутно неопходно и да представља обострану обавезу на путу ка даљем уједињењу Европе.

Делегација немачке покрајине Баден-Виртемберг у посети Скупштини АПВ

НОВИ САД: Делегација Одбора за рурални развој и заштиту потрошача Парламента немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг, предвођена председником тог Одбора Мартином Ханом, посетила је данас Скупштину Аутономне покрајине Војводине.

Делегација се састала са председником Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштваном Пастором и члановима скупштинског Одбора за пољопривреду. Ово је трећи у низу састанака ове две делегације, који је био посвећен пољопривреди, као једној од кључних области сарадње две регије.

Овога пута, у отвореном и пријатељском разговору, фокус је био стављен на органску производњу, одрживи развој, размену искустава и стварање услова за већи пласман и извоз органских пољопривредних производа и пољопривредних култура, као и на разматрање могућности за повећање обима размене пољопривредних производа између две регије и државе. На састанку је заједнички оцењено  да су квалитет, здравствена исправност и безбедност хране и пољопривредних производа, кључни фактори за повећање обима извоза.

Фото: Делегација немачке покрајине Баден-Виртемберг у посети Скупштини АПВ Фото: Скупштина Војводине

Обраћајући се гостима, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, изразио је задовољство данашњом посетом и нагласио да се сарадња са Баден-Виртембергом гради системски и веома пажљиво.

„Почаствовани смо нашим пријатељством које градимо дуги низ година и велика ми је сатисфакција и част имати таквог пријатеља као што је покрајина Баден –Виртемберг“, рекао је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

„Наша садрања је веома динамична и доследна, имајући у виду градњу наших односа. Прошле године, у различитим периодима Војводину су посетили највиши представници немачке покрајине Баден-Виртемберг са којима смо разговарали о европоскм перспективама и сарадњи и мислим да је то најбоља потврда наших добрих односа. Надамо се да ће ваша данашња посета бити даљи корак у том континуитету. У претходним годинама смо поставили добру платформу и оквир за нашу сарадњу и сада је на нама да је употпунимо реалним животним садржајима“, казао је председник Пастор.  

Осврћући се на стање у војвођанској пољопривреди, председник Пастор је оценио да су видљиви веома крупни кораци у војвођанском аграру и да се очекивани бенифити морају посматрати на дужи рок, имајући у виду све околности у којима се налази домаћи аграр. Пастор је указао да се домаћа пољопривреда ослања готово искључиво на сопствене изворе финансирања, односно на домаћи буџет, за разлику од држава чланица ЕУ, и да то треба имати у виду када се посматра укупан раст у пољопривреди.  

Фото: Мартин Хан, Ненад Боровић и Иштван Пастор Фото: Скупштина Војводине

Председник скупштинског Одбора за пољопривреду Ненад Боровић, упознао је госте са актуелностима у војвођанском аграру и нагласио да је прошле године забележен раст од један ипо процената у производњи и размени пољопривредних производа, између осталог и са Немачком. За значајнији раст кључна је подршка у виду субвенција, понуде јефтинијих кредита и давања већих подстицаја малим и средњим газдинствима на чему се ради, оценио је Боровић. Он је додао да органска производња заузима све већи значај у Србији и  Војводини и да данашњи разговори потврђују да је управо та производња нешто што је од обостраног интереса и што треба да буде у фокусу будуће заједничке сарадње. „Органска производња је заједнички потенцијал и управо оно што треба свима нама да би обезбедили висок квалитет и здравствену безбедност хране и на томе је потребно радити и градити заједничку будућност, и у погледу размене искустава, и у погледу примене знања и већег рласмана таквих производа, а ми као политичари у том аспекту треба да помогнемо“, рекао је Боровић.

Мартин Хан, председник Одбора за рурални развој и заштиту потрошача Парламента немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг, захвалио се домаћинима на срдачним и пријатељским разговорима и поручио да су теме које су данас отворене, а тичу се органске производње, од посебног значаја за Баден-Виртемберг и даљу сарадњу те регије са АП Војводином. „Уверили смо се у квалитет ваше хране и пољопривредниог земљишта код вас, као и квалитет аграрне струке и добре праксе. Спори кораци су прави пут ка одрживом развоју. Морамо учинити мале кораке који можда на први поглед нису видљиви, али су сигурни и доносе нам јачање пољопривредних структура, да нам производња остаје на селу и да је истовремено порисутна и на домаћим и на светским тржиштима. Заједнички изазови и проблеми осим елементарних непогода и њихових штета односе се и на обезбеђивање здравствено безбедне хране, напуштање руралних развоја и предела и друго и радује ме што имамо заједничку, пријатељску дискусију о овим и свим другим битним темама“, рекао је Мартин Хан. Он је пружио пуну подршку у дефинисању наредних корака како у сарадњи две регије, тако и на плану даљих европских интеграција Републике Србије, истичући да ће Баден Виртемберг где год је то могуће, подржавати и једно и друго.

У оквиру званичне посете АП Војводини, након разговора са представницима Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе, делегација немачке покрајине Баден-Виртемберг, у циљу упознавања са примерима добре праксе обићи ће домаће пољопривредне произвођаче органске хране у АП Војводини.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести