Милићевић: Војвођански модел заштите права националних мањина

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић обратио се данас на 7. седници Међувладиног мешовитог одбора Републике Србије и Републике Хрватске за националне мањине, која је одржана у Палати Србија у Београду, чији је домаћин Влада Републике Србије.
Milicevic, sednica medjuvladinog mesovitog odbora, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Подсећајући да је највећи део хрватске националне мањине која живи на територији Републике Србије концентрисан у АП Војводини, потпредседник Милићевић је рекао да је хрватска заједница важна нијанса у богатом мултиетничком, мулитиконфесионалном и мултикултуралном спектру АП Војводине.

„Из таквог приступа произилази и наш позитиван однос према очувању и развоју сваког идентитета који тај спектар чини. Тај однос није превасходно резултат политичког става, а још мање било какве политичке калкулације. Он је израз истинске демократичности српске државе и српског друштва у целини“, изјавио је потпредседник Милићевић.

Фото: Покрајинска влада

Он је додао да је у АП Војводини, с обзиром на њену националну, верску и културолошку разноликост, постављен специфичан и функционалан модел остваривања и заштите права свих националних мањина који може да послужи као пример не само у регионалним, већ и у много ширим оквирима.

Потпредседник Милићевић подсетио је да је у покрајинској администрацији и у пет локалних самоуправа у покрајини у службеној употреби и хрватски језик. Истовремено, образовање на хрватском језику одвија се на предшколском, основном и средњем нивоу.

Више од 284 милиона динара, додао је потпредседник Милићевић, биће усмерено систему јавног информисања чији су оснивачи национални савети националних мањина, од чега су 34,3 милиона намењени за „Хрватску ријеч“, а планирана су и значајна издвајања за финансирање рада Завода за културу војвођанских Хрвата.
Потпредседник Милићевић је навео да покрајински јавни сервис Радио Телевизија Војводине свакодневно производи и емитује програм на десет мањинских редакција међу којима је и редакција на хрватском језику.

„Наше трајно опредељење је да се овај модел не само сачува, него и усавршава и унапређује, за шта свакако има простора. Ми ћемо у томе бити максимално истрајни и доследни, што нам даје право на чврст став да сва ова и друга права, не само декларативно већ и у свакодневном животу, морају да буду не само загарантована него и практично доступна и српској националној мањини у Хрватској и у другим земљама у којима она живе“, нагласио је потпредседник Милићевић.
Данашњој седници присуствовали су Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Немања Стевановић, државни секретар у Министарству спољних послова и координатор Републике Србије за решавање отворених питања са Републиком Хрватском, Иван Бошњак, председник Српског дела Мешовитог одбора, Звонко Милас, председник хрватског дела Мешовитог одбора.

Фото: Покрајинска влада

Седница ће бити настављена сутра у Бачком Моноштору.

Међувладин мешовити одбор за мањине са Хрватском формиран је у циљу пуне имплементације и остваривања гарантованих права припадника хрватске мањине у Републици Србији и српске у Републици Хрватској.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести