Миливојевић: Све јачи притисци западне ''меке моћи'' на Србију

БЕОГРАД: Србија је у последње време на мети западне ''меке моћи'' и притисака који имају за циљ да ослабе њену међународну позицију, да је оптуже за распиривање тензија у региону и приморају да промени став и пристане на нешто што не одговара њеним националним и државним интересима, оцењује бивши дипломата Зоран Миливојевић.
Diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/video
Фото: Дипломата Зоран Миливојевић Фото: Танјуг/видео

Коментаришући анализе и извештаје страних ''тинк тенкова'', истраживачких агенција и невладиних организација у којима се медији у Србији означавају као ''извори лажног извештавања'' о Закону о слободи вероисповести у Црној Гори који ''заоштравају тензије између Србије и Црне Горе, а у исто време Српска православна црква (СПЦ) карактерише као ''ретроградна организација'', Миливојевић истиче да је такво деловање у функцији политике одређених западних центара моћи којима, како примећује, не одговара то што се ситуација у нашем региону компликује.

''Много тога што се дешава у региону доводи у питање њихове стратешке интересе западних центара моћи. С друге стране, позиција Србије јача и њени аргументи добијају на тежини што се нарочито види на примеру Косова и Метохије, јер државност тзв. Косова није потврђена ни после 12 година'', казао Миливојевић за Танјуг.

Објављивање извештаја и анализа, на које се, између осталих, позива портал Stopfake.org и сајт организације под називом „Европски савет за спољне послове“ покушај је, према Миливојевићевој оцени, да се ''парира'' успешној спољној политици Србије и њеном међународном положају.

''Србија се 'ставља на тег' како би се постигао баланс, односно Београд оптужио за кризе у региону'', оцењује бивши дипломата.

Миливојевића, каже, такви текстови не изненађују и напомиње да је суштина у чврстој позицији Србије и њеној одлучности да остане политички и војно неутрална и независна по сваку цену, као и да не подлегне притисцима и нечему што у овом тренутку не одговара њеним државним и националним интересима, када је у питању и позиција у региону и питање КиМ.

''То је нарочито изражено сада, када би требало да дође до обнављања дијалога Београда и Приштине, за чију блокаду Србија не сноси никакву кривицу. Од Србије не зависи наставак дијалога, али зависи платформа на којој ће се наставити дијалог, а која не може да подразумева признање'', наглашава Миливојевић.

Према његовим речима, на сцени су поново дупли стандарди у односу према Србији и покушаји да се наша држава оптужи за оно што, како каже, није крива, почев од ситуације у Црној Гори, преко кризе у БиХ до питања КиМ.

Истиче да је јасно да Србија не сноси никакву кривицу ни за тензије у Црној Гори, већ тамошња власт која је, како каже, донела закон који ју је конфронтирао са сопственим народом и која је одлучна да га примени по сваку цену, а без жеље и способности да било шта учини да се ситуација санира.

''Тражи се кривац са стране за оно што је власт у Црној Гори сама себи произвела, а у Србији га не могу наћи. Ситуација у Црној Гори зависи искључиво од понашања власти, а све што се догађа доказ је да је СПЦ тамо доминантна и да 'везује' 70-80 одсто православних верника'', навео је Миливојевић.

Истиче да такви притисци не везује руке Србији, али је условљавају да остане одлучна у свом ставу и јасна у поруци да неће променити став по питању КиМ, ситуације у БиХ и Црној Гори и да неће одустати од заштите интереса српског народа ван Србије у складу са међународним нормама и стандардима.

''Нема говора о одустајању од политичке независности и војне неутралности, нема одустајања од става око КиМ и тога да без укидања такси нема наставка дијалога. Србија се неће мешати у унутрашње послове Црне Горе и БиХ, као и да не одустаје од примене изворног Дејтонског споразума и позиције Републике Српске у оквиру БиХ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести