Министар Стефановић забринут због учешћа Косова на вежби НАТО

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић изразио је данас забринутост због учешћа тзв. косовских снага безбедности на вежби „DEFENDER EUROPE 21", коју организују НАТО и војска САД, саопштило је Министарство одбране после састанка Стефановића са представницима САД.
1
Фото: Министарство одбране

Стефановић је на састанку са америчким амбасадором Ентонијем Годфријем и новим изаслаником одбране САД у Београду пуковником Коријем Шејом навео да ценимо што смо у партнерском духу обавештени о организацији и извођењу вежбе пре него што је почела.

Он је, међутим, рекао и да смо дубоко забринути, јер је учешће тзв. Косова у супротности са свим међународним актима.

Амбасадор САД истакао је да разуме забринутост Србије, иако две земље имају различите погледе по овом питању.

Амбасадор је, такође, нагласио да САД желе да наставе интензивну сарадњу са Војском Србије и изразио наду да би билатерална вежба две војске могла да се одржи већ током ове године.

Стефановић је пренео саговорнику да Србија наставља да води балансирану политику одбране и да ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем Србије да задржи статус војно неутралне државе.

Министар одбране и амбасадор Годфри нагласили су значај сарадње у многим областима, као што је Програм државног партнерства са Националном гардом Охаја, који је обострано важан и користан у свим сегментима билатералне војне сарадње и истакли су важне резултате које Србија постиже учешћем у мултинационалним операцијама.

Саговорници су закључили да постоји интерес да се војна сарадња две земље настави и прошири на нове области и истакли значај билатералних одбрамбених консултација, чији је циљ усаглашавање стратешких смерница за унапређење сарадње у наредном периоду.

Стефановић је пожелео добродошлицу новом изасланику одбране САД у Београду и изразио очекивање да ће му претходна искуства која је стекао на дипломатским дужностима на западном Балкану послужити и у службовању у наредном периоду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести