Запошљавање мајки - мера популационе политике

БЕОГРАД: У последње две године издвојено је скоро 15 милиона динара за мере популационе политике у Ваљеву, каже министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић која је данас обишла Саветовалиште за заштиту репродуктивног здравља младих при Дому здравља Ваљево и Центар за вантелесну оплодњу у том граду. 
djukic dejanovic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Око 1,1 милион динара извођено је за опремање Саветовалишта које је отворено 2018. године. 

"Негативни природни прираштај и негативни миграциони салдо говоре да питању популационе политике морамо још више да се посветимо, без обзира што је руководство Ваљева у последње време урадило много за своје суграђане", рекла је Ђукић Дејановић. 

Као посебне мере популационе политике у ваљеву издвојила је запошљавање мајки из руралних подручја, као и отварање играонице за децу незапослених родитеља. 

Како је саопштио њен кабинет, министарка је посетила и Центар за вантелесну оплодњу при Дому здравља Ваљево где је за куповину инкубатора издвојено 1,2 милиона динара. 

Ваљево је једини град у Србији који није универзитетски центар, а обавља поступке БМПО. Од отварања Центра за вантелесну оплодњу, у децембру 2012. године, до данас је рођено 360 беба у поступку БМПО.

"Ми као град помажемо Центар за вантелесну оплодњу, са око шест милиона динара годишње, улажући на разне начине, од набавке опреме до новчаних средстава паровима који не испуњавају законске услове за укључивање у програм БМПО, попут на пример финансирања четвртог покушаја БМПО или премашеног старосног ограничења," каже градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести