Мировић: На реду пројекти ДКМТ за бржи економски развој

НОВИ САД: – Оправданост идеје о прекограничној сарадњи и повезивању у оквиру Еврорегије Дунав–Криш–Мориш–Тиса потврђују више од 30 заједнички реализованих пројеката, као и пројекти чија реализација предстоји – рекао је  у Скупштини Војводине председник Покрајинске владе Игор Мировић, отварајући свечану седницу поводом 20 година од оснивања Еврорегије ДКМТ.
dkmt, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Мировић је казао да је време као једини релевантан судија проверило и потврдило оправданост почетне идеје њених оснивача.

– Суштина идеје оснивања била је повезивање делова наших земаља у циљу продубљивања међусобне сарадње у привреди, култури, науци, спорту и другим областима – истакао је Мировић на седници којој су присуствовали представници оснивача из Војводине и румунских и мађарских  жупанија Тимиш, Арад, Караш-Северин, Чонград, и Бач-Кишкун. 

Мировић је додао да је сарадња у оквиру Еврорегије ДКМТ од самог почетка установљена на два чврста темељна стуба – потенцирању и унапређивању сличности и уважавању различитости као својеврсног прожимања и међусобног обогаћивања – који ту својеврсну грађевину држе и данас. 

Сарадња у оквиру Еврорегије ДКМТ од самог почетка установљена на два чврста темељна стубапотенцирању и унапређивању сличности и уважавању различитости као својеврсног прожимања и међусобног обогаћивањакоји ту својеврсну грађевину држе и данас (Игор Мировић)
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Он је оценио да су све области сарадње у оквиру Еврорегије важне, али да би у времену пред нама требало посветити посебну пажњу пројектима за убрзанији економски развој.

– Кад потенцирам значај пројеката везаних за економски развој, не мислим само на наступ према европским фондовима. Верујем, наиме, да као Еврорегија имамо и капацитета и знања да ефикасно подстичемо и повезивање наших компанија и тако допринесемо њиховој много интензивнијој сарадњи – поручио је Мировић.

Он је додао да је Еврорегија ДКМТ више од две године пунолетна и да се, у складу с тим, од ње у будућности очекује још зрелија и продуктивнија сарадња.   

– У нарадених 20 година ћемо покушати – и то ће бити део улоге Војводине у овом процесу – да сарадњи дамо нове облике и нова значења, да је учинимо још ефикаснијом, још дубљом и још плодотворнијом – закључио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Поздрављајући учеснике свечаности председник Скупштине Војводине Иштван Пастор је истакао да је Еврорегија ДКМТ променила набоље живот више од пет милиона људи који живе на том подручју и да је 20 година постојања резултат посвећености и одговорности свих актера укључених у реализацију заједничких пројеката.

Можемо бити успешни само под условом да су нам комшије успешне, и управо у томе је кључ сарадњеда градећи сопствену будућност, будемо одговорни и према другима (Иштван Пастор)
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

– Кроз ДКМТ сарадњу научили смо да будућност можемо градити само заједнички и да хоризонте морамо подићи изнад нивоа граничних линија – нагласио је Пастор. – Можемо бити успешни само под условом да су нам комшије успешне, и управо у томе је кључ сарадње – да градећи сопствену будућност, будемо одговорни и према другима.

Председник Скупштине Војводине је навео и да смо свих ових година имали довољно знања, капацитета, политичке мудрости да изградимо сопствену концепцију развоја самог Еврорегиона. Пастор је такође подсетио на бројне успешне пројекте који су реализовани заједнички. Он је нагласио да успешна дводеценијска регионална сарадња у оквиру ДКМТ-а обавезује на преиспитивање шта се у будућности може урадити боље и другачије.  

– Надам се да ћемо у будућим пројектима вратити фокус на изворну идеју сарадње у трограничју уз неговање билатералне сарадње. Друга сугестија тиче се потребе да заједнички прођемо кроз Стратегију ДКМТ-а која је усвојена пре десет година. Полазећи од чињенице да се шири европски и регионални контекст мења, мишљења сам да је нужно редефинисати стратешке циљеве за нову деценију – истакао је Пастор.


Железнички пут снова”...

Мировић је навео неке од пројеката који ће бити спроведени, попут „Железничког пута снова”, у оквиру којег ће бити ревитализована железничка пруга Сегедин–Суботица–Бачалмаш–Баја, као и „Вишебојне сарадње”, која подразумева изградњу регионалних туристичко-културних центара у Морахалому и Палићу.

– Када буду завршени, они ће, без сумње, учинити бољим и лепшим живот не само грађанима у деловима наше Еврорегије у којима се реализују, већ и њој као целини. Уз то, они су потврда да се добро осмишљеним заједничким наступом може урадити много и у приступу европским фондовима, што нам је свима циљ – навео је Мировић.


Председник Савета Жупаније Арад Јустин Чонка је, изражавајући задовољство што Еврорегија ДКМТ обележава 20 година постојања, рекао да је у Румунију из европских фондова ушло много новца и да у томе ДКМТ има много заслуга.

И за жупанију Тимиш је значајна сарадња у оквиру ДКМТ-а. Како је рекао председник Савета те жупаније Калин Добра, заједнички циљ је да се сарадња подигне на виши ниво. Као значајније пројекте навео је реконструкцију пловног пута на Бегеју и пут Темишвар–Београд. Добра је истакао и чињеницу да су Темишвар и Нови Сад Европске престонице културе 2021.   

Председница Генералне скупштине Жупаније Чонград Ана Мађар је нагласила да су се за две деценије сарадње промениле многе околности јер су Мађарска и Румунија постале чланице ЕУ, док је Србија снажно на путу европских интеграција, у чему има пуну подршку својих комшија. Говорећи о успешним пројектима у оквиру прекограничне сарадње у будућности, она је истакла пројекте из туризма и културе.

За председника Генералне скупштине Жупаније Бач-Кишкун Ласла Ридега најважнији резултат сарадње у оквиру ДКМТ-а, осим реализације заједничких пројеката, биле су везе створене међу људима – житељима тог подручја. 

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести