Мировић и амбасадор Француске о економској сарадњи и зеленој агенди

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се са амбасадором Републике Француске у Србији Пјером Кошаром, са којим је разговарао о могућностима за даље унапређење сарадње у областима економије и заштите животне средине.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Саговорници су се сагласили да су добри билатерални и традиционално пријатељски односи између Србије и Француске важна основа за сарадњу у свим сферама.

Мировић је истакао да АП Војводина има добре односе са француским регионима, пре свих са Департманом Валдоаз, али и са бројним удружењима и француским институтима.

На састанку јe било речи и о новим моделима продубљивања сарадње у областима иновација и културе, у којима, према оцени саговорника, има много потенцијала.

Амбасадор Кошар је у разговору исказао жељу за даљим интензивирањем односа у областима од заједничког интереса, оцењујући да АП Војводина има велике могућности, те да је добро место за инвестирање.

Након састанка, Мировић и Кошар отворили су у Скупштини АП Војводине семинар „Одрживо управљање водом: од отпадних вода до стварања вредности“, који се одржава у организацији Фонда „Европски послови“ АП Војводине и Амбасаде Француске, у оквиру пројекта „Екоопштина“, са циљем утврђивања постојећег стања и представљања примера добре праксе када је реч о локалном управљању водама.

Фото: vojvodina.gov.rs

Адекватно управљање пре свега отпадним водама јесте питање од значаја за целокупно друштво и важно је да о томе говоримо. Ова конференција је веома значајна јер ће представници локалних самоуправа имати прилику да стекну нова знања и повежу се са представницима француских компанија, општина и градова, изјавио је Мировић.

Према његовим речима, овај скуп је и на трагу напора Покрајинске владе у циљу унапређења живота у Војводини у области заштите животне средине.

У будућности нас очекује још озбиљнији рад у овој области, јер ако желимо да постанемо део европске заједнице, морамо још преданије радити на подизању еколошких стандарда. Ово питање тиче се наше будућности и дотиче и нашу децу и њихову будућност, изјавио је Мировић.

Амбасадор Кошар је након отварања семинара истакао да је циљ скупа да омогући сусрет локалних самоуправа Француске и Србије, као и француских компанија, како би се заједно понудили одговори на све еколошке изазове са којима се свет сусреће.

Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић рекао је да се данашња конфренција бави темама управљања водом, отпадом, енергетском ефикасношћу пословних и стамбених обејката и развијањем концепта паметних градова.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести