Мировић и Фонтана о интензивирању сарадње Војводине и Ломбардије

Председник Покрајинске владе Игор Мировић разговарао је данас путем видео-линка са председником италијанске регије Ломбардија Атилиом Фонтаном о досадашњој сарадњи и њеном интензивирању.
покрајина
Фото: Покрајинска влада

„Чињеница да је ова конференција дошла на иницијативу италијанске стране говори о томе колики је значај наше сарадње. Ломбардија је за нас узор у многим областима и једна је од најразвијенијих регија од које можемо много тога научити", казао је председник Мировић, подсећајући да је 2018. године потписан Споразум о сарадњи двеју покрајина.

Према Мировићевим речима, АП Војводина и Ломбардија остварују успешну и дугогодишњу сарадњу посебно у области привреде. Како је навео, то је посебно важно пошто је та италијанска регија међу првима у свету била погођена епидемијом вируса ковид 19.

„Имамо много простора за интензивирање сарадње, пре свега у областима пољопривреде, културе и науке. У Ломбардији постоје снажни и развијени научно-технолошки паркови и значајно је чути њихова искуства и применити их у нашем Научно-технолошком парку“, изјавио је Мировић.

"Италијанске регије други су партнер по укупној размени када говоримо о Војводини и веома значајан спољнотрговински партнер наше земље", додао је Мировић.

"Влада Републике Србије и Покрајинска влада упутиле су помоћ Италији када јој је било најпотребније, и то је доказ нашег пријатељства и добре сарадње, коју ћемо убудуће интензивирати кроз пројекте економског развоја", казао је Атилио Фонтана.

Подсекретар регије Ломбардија за међународне односе Алан Кристијан Рици казао је да је та регија посебно заинтересована за сарадњу на пројектима пољопривреде, одрживог развоја, циркуларне економије и аутомобилске индустрије.

На видео-конференцији учествовао је и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести