Мировић: Наша дужност да чувамо свој и идентитет оних који с нама живе

НОВИ САД: „На нашем простору доминанта је хришћанска култура која се вековима преноси, и баш то је једна од кључних спона која у Војводини повезује припаднике различитих нација и конфесија и подсећа на међусобно уважавање, толеранцију и складан заједнички живот“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић на отварању Генералне скупштине Конференције европских цркава (КЕК), која се одржава у Новом Саду од 31. маја до 6. јуна.
mirovic popovi
Фото: vojvodina.gov.rs

Подсетивши на то да је Република Србија секуларна држава, али и да пружа значајну институционалну подршку за деловање цркава и верских заједница, Мировић изјавио је да смо сви дужни да чувамо сопствени национални, конфесионални, културни и сваки други идентитет, али и да подржимо очување идентитета свих оних који с нама живе.

Он је додао да значајну улогу у томе има обострана сарадња и дијалог с црквама и верским заједницама којима житељи АП Војводине припадају.

„Верујем да је наше опредељење у складу с принципима дијалога, изградње мира и помирења, заштите људских права и правде и другим универзалним принципима за које се залаже Конференција европских цркава. Зато у нама имате праве домаћине и партнере“, казао је председник Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Патријарх српски Иринеј изразио је задовољство што се Конференција европских цркава одржава у оквиру наше цркве, у Ерпархији бачкој, која, како је рекао, увек даје свој допринос и искрено сарађује у тој религијској организацији.

„То је велика част за нашу цркву, која је члан Европске заједнице цркава“, рекао је патријарх Иринеј.

“У времену у којем живимо, у којем има много неправде, црква има велико и уважено место. Ово религијско тело савременом свету је неопходно јер свет очекује да чује јединствен глас цркве и глас Божји.”

Фото: vojvodina.gov.rs

Председник КЕК-а бискуп Кристофер Хил казао је да „овим скупом показујемо значај међуверског окупљања европских цркава и верских заједница које афирмишу верске различитости, позитивне друштвене вредности и толеранцију”.

Конференција европских цркава представља међународну организацију која посредује у међурелигијском дијалогу и заступа интерес цркава пред међународним институцијама, као што су Европска комисија и Европски парламент. Основана је 1959. године и окупља 116 православних, протестантских, англиканских и старокатоличких цркава.

Tематски дан конференције у петак, 1. јуна, посвећен је „Гостољубљу” као хришћанској врлини, сутрашњи ће бити посвећен „Правичности” и томе колико је она присутна у Европи и њеним институцијама, а 4. јуна централна тема је „Сведочење своје вере”.      

С. Савић

Заједничка вечерња молитва

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Заједничком вечерњом молитвом „на отвореном”, у Католичкој порти, заокружен је богат радни дан Генералне скупштина Конференције европских цркава који се ове године одржава у Новом Саду, а чији је члан и Српска православна црква. Хор Универзитета у Новом Саду и хор Саборне цркве „Свети Георгије”, којим је дириговао Богдан Ђаковић, отворили су вечерњи догађај песмом „Свет је тих”.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

По програму Генералне скупштине, 3. јуна у послеподневним часовима учесници догађаја ће одржати молитвену шетњу од Моста „Дуга” до новог „Жежељевог” моста, као симбола мира и изграђивања нових веза између Балкана и остатка Европе.

С. С.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести