Мировић: Реализујемо нове пројекте, Жежељ готов наредне недеље

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је уговоре за финансирање и суфинансирање пројеката из области локалног и регионалног економског развоја, вредне 330 милиона динара.
Igor Mirovic dodeljuje sredstva za infrastrukturu/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Након ребаланса буџета, Покрајинска влада обезбедила је додатни новац за пет, односно шест општина, рачунајући и Пећинце, за важне инвестиције.

„Управа за капитална улагања и представници пет општина потписали су уговоре по којима ће се, између осталог, изградити нова спортска хала у Новом Кнежевцу, али ће се анализирати које све општине у Војводини немају спортску халу, и то ће бити наш задатак у наредне две године“, казао је Мировић, додајући да се не ради о малом броју општину, али не ни превеликом да се тај посао не може обавити.

Друга важна инвестиција, напоменуо је преседник Покрајинске владе, тиче се изградње нове основне школе у Сремској Митровици.

„У Новом Саду настављамо реконструкцију парка у Сремској Каменици, а Нови Сад ће, што својим новцем, када је реч о новом парку између Детелинаре и Новог насеља, што заједничким с Покрајином, имати два потпуно уређена нова парка“, истакао је Мировић.

Уговор је добила и општина Сечањ, у Крајишнику се наставља реконструкција водоводне мреже, затим се наставља изградња пута од Опова до Дебељаче, који је у петој фази радова, а завршетак шесте фазе и крај радова очекује се крајем идуће године, када ће те две општине повезати нових 12 километара пута.

„Јасно се види да настављамо инвестиције, као и да у мање развијеним срединама, попут Опова, Дебељаче и Сечња, улажемо значајне своте, али и у великим градовима Новом Саду и Сремској Митровици реализујемо оне иневстиције које су од значаја за грађане“, истакао је Мировић.

Фото: Покрајинска влада


Све започето биће завршено

„Гради се и део Клинике Клиничког центра Војводине за гинекологију и акушерство и радимо на томе да нових 1.200 квадрата до краја ове или почетком идуће године ставимо у функцију“, истакао је Мировић, који сматра да на крају мандата неће имати ниједан започет, а незавршен пројекат.


Он је додао да се све инвестиције које тренутно спроводи Управа за капитална улагања реалзују у планираним оквирима и роковима, и технички и финансијски, као и временски.

„Имамо одређене проблеме везане за почетак реализације Центра за развој спорта и образовања омладине Војводине на Летенки јер су пројекти предвидели нешто више новца него што смо на почетку планирали, тако да је у току додатна ревизија главног пројекта која ће показати да ли ћемо ове године или почетком идуће почети радове на тој инвестицији“, тврди председник Покрајинске владе.

„Када је реч о свим другим инвестицијама, и о РТВ-у, „Жежељевом“ мосту, који ће 19. јула у преподневним часовима бити пуштен у потпуну функцију, и када је реч о Народном позоришту у Суботици, али и другим инвестицијама које је Управа за капитална улагања у јануару доделила – а ради се о 30 уговора – све ће бити реализовано у планираним оквирима, и не постоји ниједан проблем који у овом тренутку тишти Покрајинску владу.“

Он је подсетио на то да ће стари, пропали пројекти њихових претходника, међу којима је био и пут Опово–Дебељача, који није завршен, бити приведени крају, а остала је још незавршена спортска хала у Инђији, затим дворац Хетерленд у Бочару, за који је у току јавна набавка за пројектну документацију везано за садржај јер је намена објекта промењена, и радови ће почети на пролеће.

Фото: Покрајинска влада


Новац за нову школу

Заменица градоначелника Града Сремска Митровица Светлана Миловановић каже да су добили новац за другу нову школу у њиховом граду, јер је школа у Мачванској Митровици у последњој фази радова, биће отворена у септембру.

„Основна школа “Добросав Радосављевић-Народ” у Мачванској Митровици изграђена је за две године, а толико очекујемо да ће трајати радови и за нову школу за коју смо добили новац за прву фазу радова који почињу у октобру и конкурисаћемо и даље, како код покрајинских тако и републичких власти за наставак радова“, каже Миловановић и додаје да су за прву фазу добили 63 милиона динара.


Председник општине Опово Зоран Тасић казао је да су уговором добили новац за пету и шесту фазу радова на путу Опово–Дебељача, који има вишеструки значај – привредни, културни, образовни – јер повезује општине Ковачица и Опово.

„Покрајинска влада преко тог пројекта, али и други покрајински секретеријати, веома води рачуна о општини Опово, имајући у виду да смо у четвртој категорији неразвијености и једини смо у тој категорији у АПВ“, истиче Тасић.

Он додаје да је буџет те општине свега 250 милиона динара, а податак да су ове године кроз конкурсе и пројекте од Покрајинске владе добили више од 670 милиона динара, довољно говори о политици какву води Покрајинска влада, а то је да не постоје мале и велике општине, него општине којима је новац заиста потребан, и Опово је ове године имало прилику да то и осети.

Председник општине Нови Кнежевац Радован Уверић каже да је њихова општина била једна од ретких које нису имале спортску халу и базен, међутим, новцем за спортску халу, једну ставку су решили.

„За изградњу спортске хале добили смо 95 милиона динара, али нашој малој локалној самоуправи на северу Баната треба још много ствари, од уређења канализације, пречистача, асфалтирање улица, желимо да изградимо и базен и порадимо на развоју туризма. Имамо спремне пројекте и на наредним конкурсима ћемо аплицирати, сарадња с Покрајинском владом је на задовољавајућем нивоу, а осим Управе за капитална улагања, много нам помажу и секретеријати за пољопривреду и за спорт“, каже Уверић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести