Мировић уручио бесповратну помоћ за стамбено збрињавање 20 избегличких породица

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре којима је обезбеђена куповина сеоских кућа са окућницом за 20 избегличких породица у Војводини.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio ugovore kojima je obezbeđena kupovina seoskih kuća sa okućnicom za 20 izbegličkih porodica u Vojvodini Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио уговоре којима је обезбеђена куповина сеоских кућа са окућницом за 20 избегличких породица у Војводини Фото: Покрајинска влада

Бесповратну помоћ за стамбено збрињавање, у укупном износу од 20 милиона динара, обезбедила је Покрајинска влада, а корисницима је додељена преко програма Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Максималан износ за куповину куће износи милион динара.

„Покрајинска влада је предложила да се избегличким породицама које су користиле средства за стамбено збрињавање пре 2018. године, кроз неку врсту кредитног аранжмана, отпишу раније стечене обавезе, и да се на тај начин ставе у једнак положај са онима који данас добијају бесповратна средства“, рекао је председник Мировић и додао да је тај предлог упућен Скупштини Војводине на усвајање.

Мировић је још нагласио да Покрајина годинама подржава избегличку популацију путем различитих програма, као што је набавка грађевинског материјала, пољопривредних машина и стипендирање, те да ће раст планираних средстава за програме Фонда и у 2020. години бити уочљив.

Директор Фонда Душко Ћутило казао је да су од 2007. до данас овим видом помоћи збринуте 484 породице. Од пре две године захваљујући Покрајинској влади помоћ за куповину кућа је бесповратна.

Ћутило је истакао и изузетну сарадњу Фонда са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, који је обезбедио средства за набавку грађевинског материјала породицама које су претходних година добиле средства од Фонда.

Додели уговора присуствовали су и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и представници Комесаријата за избеглице и миграције.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести