Мировић уручио возило Заводу за трансфузију крви Војводине  

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас Заводу за трансфузију крви Војводине кључеве наменског возила за прикупљање крви на терену, истакавши да су добровољни даваоци крви модерни хероји данашњице.
Investicija vredna 45 miliona dinara Foto: R. Hadžić
Фото: Инвестиција вредна 45 милиона динара Фото: Р. Хаџић

Завод за трансфузију крви Војводине добио је теренско возило за прикупљање крви, за који је Покрајинска влада издвојила 45 милиона динара. Возило има четири столице за даваоце, потпуно је опремљено и у њему ће добровољни даваоци бити прегледани, могу да дају крв, која се потом складишти и безбедно транспортује до Завода.

Кључеве возила уручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић и истакао да су добровољни даваоци крви модерни хероји данашњице.

- Ово наменско возило омогућиће да добровољни даваоци крви широм Војводине, у савременим условима, на адекватнији начин изврше своју мисију која представља модерни хероизам данашњег доба - да дају крв. Добровољни даваоци крви су модерни хероји, а хероизам данас је борба и жеља да се помогне другима - рекао је председник Мировић. Захваливши се свим запосленима у Заводу за трансфузију крви Војводине и свим добровољним даваоцима крви на хуманости и начину на који испуњавају узвишену мисију прикупљања крви, Мировић је казао да ће Покрајинска влада наставити са континуираном подршком овој здравственој установи. - Од самог формирања Покрајинске владе један од наших најважнијих приоритета је улагање у здравствени систем. Само у последњих десет дана обезбедили смо нови магнет јачине три тесле, какав Клинички центар Војводине до сада није имао, као и покретни мамограф - истакао је председник Мировић и најавио да од понедељка креће нова акција превентивне контроле у свим местима широм Војводине у борби против рака дојке. У току је и реконструкција Клинике за кардиологију Института за КВБ у Сремској Каменици, где је од четвртка у функцији нова ангио-сала, а Мировић је најавио и да ће бити обезбеђен новац за реконструкцију Клинике за гинекологију и акушерство КЦВ. До краја године следи и набавка два најновија линеарна акцелератора на Институту за онкологију, а у изгледу су и велики радови у Клиничком центру Војводине.

Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић с награђеним добровољним даваоцима крви Фото: Р. Хаџић

.- Возило за прикупљање крви на терену представља нешто најсавременије у нашој земљи, јер омогућава оно што Завод за трансфузију крви Војводине до сада није имао, а то је могућност да се на једном месту, у дужем временском периоду, крв прикупи, на лицу места обради, складишти по највишим стандардима и на сигуран и безбедан начин транспортује до централне базе крви - рекао је покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић.

Вршилац дужности директора Завода за трансфузију крви Војводине др Сања Богдановић напоменула је да су до сада имали три возила која служе само за транспорт, те су сваку акцију прикупљања крви на терену морали да организују у неким објектима.


Фото: Трансфузиомобил одмах почео с радом Фото: Р. Хаџић 

Захвалнице добровољним даваоцима

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је и захвалнице добровољним даваоцима крви, који су крв дали више од 100 пута. један од њих, Душан Максимовић из Старе Пазове сматра да је добровољно давалаштво најхуманији начин да се некоме помогне.

- Пре неки дан сам дао крв стоти пут и надам се да ћу још неколико година моћи да дајем крв, јер је то најбољи начин да некоме помогнем. И у разговору с колегама на послу, с мојим суграђанима, мотивишем их да постану даваоци. И сина сам на тај начин мотивисао и он је до сада дао крв 20 пута - казао је Максимовић.

Добровољни даваоци крви су одмах након примопредаје возила поново исказали хуманост и дали крв у новом возилу.


- Сада можемо истовремено да радимо и транспорт и прикупљање крви, било где на терену и у било којим условима. Возило је климатизовано и лети хлади, а зими греје, те ће целе године бити на терену и уклопићемо га у наш редован план акција прикупљања крви. Већ у понедељак, возило иде на акцију прикупљања крви у Врбас, а у наредном периоду ће проћи кроз целу Војводину - казала је др Богдановић и напоменула да сваку акцију прикупљања крви на терену организују у сарадњи са Црвеним крстом.

Љ. Петровић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести