Мировић обишао радове у Музеју присаједињења

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао важност завршетка радова на адаптацији будућег музеја због обележавања предстојећег јубилеја - стогодишњице присаједињења Војводине ондашној Краљевини Србији, али и због прославе краја Великог рата.
Muzej Prisjedinjenja
Фото: Dnevnik.rs

Вредност тог пројекта износи око 15 милиона динара, а радови су, према оцени првог човека покрајинске администрације, почели на време јер су месецима уназад планирани, пројектовани и координирани заједно са свим надлежним институцијама Града Новог Сада, Покрајинске владе, Одбора за обележавања стогодишњице присаједињења, као и републичке Владе.

Он је напоменуо да ће у договору са Градом Новим Садом и са Владом Србије, покушати да нађу место за једну већу, обимнију и технички модернију зграду или место где ћемо имати више простора.     

Музеј присаједињења је на неки начин привремено решење, али симболички значајно јер ћемо по први пут имати на једном месту све оно што је посебно важно за Србе у Војводини и друге грађане, а то је место где ћемо обележити вишевековну борбу за самосталност, политичка права, очување језика и за све оно за шта су се борили великани попут Светозара Милетића, Јаше Томића, Јована Јвановића Змаја и ммноги други, истакао је Мировић.

Музеј присаједињења чиниће део целине на којој ће се радити у оквиру прославе јубилеја, пошто ће се у наредним месецима почети и са изградњoм “Парка музеја”, који ће се налазати на простору између Музеја Војводине и Музеја савремене уметности Војводине. 

Према Мировићевим речима, тренутно је у току процес прибављања пројектнне документације за “Парк музеја”, а вредност тог пројекта износиће око 20 милиона динара.

Фото: Dnevnik.rs


Војводина заслужила да има свој дан

Председник Покрајинске владе је изјавио да Војводина треба да добије свој дан, који ће се обележавати као државни празник. 

Како је казао представници Покрајинске владе сматрају да је Војводина заслужила да има свој дан, иако га у овом тренутку, формално нема.

Наредних недеља ћу покренути консултације са представницима научне и стручне јавности и посланичких група у скупштини с циљем да Војводина добије свој дан кроз формалну одлуку која би, један дан дефинисала као дан Војводине, а друге битне дане за историју покрајине дефинисала као дане које ћемо обележавати, казао је Мировић.

Први човек покрајинске администрације навео је да се у првим консултацијама као датум за Дан Војводине појављује 25. новембар, дан присаједињења Војводине Краљевини Србије, али да ће бити и других датума које треба обележавати.

Мировић је додао да се други дани које треба обележавати односе на дане када је у Сремским Карловцима одржана Мајска скупштина, дане током јесени 1790. када је одржан Темишварски сабор, Благовештански сабор, Међународни дан људских права који је важан за савремени контекст Војводине, као и још неколико других датума.


У оквиру припрема за обележавање стогодишњице присаједиња почетком фебруара одржаће се и прва седницу Одбора за обележавање тог јубилеја, а председник тог одбора Игор Мировић најавио је да ће се водити интернет кампања од маја, која ће подразумевати и израду филма о том догађају, а у томе учествује Министарство културе. 

Председник Покрајинске владе нагласио је и да ће Град Нови Сад на новосадском Тргу републике подићи споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, најавивши тако читав низ догађаја који ће, према његовој оцени, на достојан начин обележити тај велики јубилеј.

Фото: Dnevnik.rs

Обележавање стогодишњице присаједињења је пројекат од националног значаја, додао је он.

Председник Србије Александар Вучић је прихватио покровитељство над читавим послом и ми ћемо у складу са расположивим средствима, не желећи да улажемо велики новац у овој фази, али са одговорношћу уложити одређена средства. Немамо избора, јер народи који се достојно не односе према својој прошлости могу бити сигурни да неће имати онакву будућност коју очекују, закључио је Мировић.

Музеј присаједињења простираће се на преко 200 квадратних метара и биће у потпуности дигитализован. У њему ће бити изложени портрети истакнутих личности тог периода, као и сви важни списи донесени с краја јесени 1918. године, али бројни други музејски предмети који су претходили присаједињењу Војводине Србији.

Р. Д.

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести