Мировић за „Дневник“: За два месеца почиње градња зграде Института Биосенс

„Важна вест!!! Европска инвестициона банка дала је коначну сагласност за почетак изградње нове зграде Института Биосенс у Новом Саду - једне од наших најзначајнијих научно-технолошких установа - референтне и у европским оквирима. Биће то место развоја нових технологија посебно у пољопривреди“, написао је у објави на Инстаграму председник Покрајинске владе Игор Мировић.
igor mirovic, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Он је у честитао својим сарадницима и свима који су допринели овом послу и најавио да за неколико неколико недеља почињу радови на изградњи овог објекта.

Председник Покрајинске владе у изјавио за „Дневник“ нагласио је да су успели да дођу до предуслова за почетак радова после дужег чекања које је настало на релацији Канцеларија за јавна улагања – Европска инвестициона банка.

– Биле су одређене примедбе на пројекат на техничком нивоу. Успели смо да дођемо до конкретног резултата. ЕИБ је дала сагласност на процедуру која је довела до вредновања понуда, избора извођача и остало је још 10 дана за жалбе. А то значи да ако не буде жалби на процедуру, очекујемо да ћемо у наредне две до три недеље имати потписивање уговора. Гајим оптимизам да неће бити жалби, а када потпишемо уговор крајем фебруара, ми бисмо крајем марта, или  почетком априла имали извођаче радова у кампусу – изјавио је Мировић за наш лист.

Фото: Инстаграм Игор Мировић

Он је подсетио да је Покрајинска влада инвеститор овог посла и да је њен задатак био да повеже и искоординира све оне који су важни за градњу зграде Биосенс института, почев од пројектаната, преко стручњака с Биосенса и њихових захтева, до надлежних институција.


Биће још инвестиција

Мировић каже  да, поред радова који ће почети уз зграду Филозофског факултета, Универзитет у Новом Саду ће имати доста нових објеката у наредног периоду.

– Почињемо изградњу зграде Студентског културног центра ове године. Почеле су припреме, а уговор очекујемо до априла-маја месеца. Ове године настављамо изградњу објекта Медицинског факултета, и другу фазу Научно-технолошког парка која би требала да буде готова до јуна. Много је добрих вести на универзитету. Са тим инвестицијама на Универзитету ћемо вишегодишње планирање и припрему пројеката заокружити у једну целину – закључио је Мировић.     


Фото: Инстаграм Игор Мировић

Нагласио је и да зграда има специфичне техничко-технолошке услове са становишта потреба научно-истраживачког рада, да ће имати око 7.000 квадратних метара, те да ће пројекат коштати најмање 7,5 милиона евра колико износи најповољнија понуда заинтересованог извођача. Мировић очекује да би зграда требало да буде готова за мање од две године од почетка радова.

А. Савановић

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести