Мишчевић: Процес проширења треба да се заснива на заслугама

БЕОГРАД: Шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је данас да Западни Балкан није црна рупа Европе, већ њен саставни део и да Европа не може бити комплетна без тог региона, али је поручила и да процес проширења треба да сезаснива на заслугама. 
tanja miscevic, tanjug dimitrije goll.
Фото: Tanja Miščević, foto: Tanjug (Dimitrije Goll)

Мишчевић је на конференцији "Европска унија и Западни Балкан, како учинити процеш проширења веродостојним" подсетила да у процесу проширења Србија предузима важне реформе, те приметила: "Да ли смо задовољни овим кораком којим се иде, не потпуно, али то је разлог зашто нисмо спремни за чланство и већ пуноправни члан ЕУ". 

Кад је реч о владавини права констатовала је да је на том пољу уочљива разлика у односу на 2006, када је усвојен Устав, наводићи да се то посебно види кроз дебате и инклузивност целог просеца. 

Можда нису сви учесници у потпуности задовољни исходом тих дебата, приметила је, али напомиње да се оне воде с циљем да се нађе најбољи компромис. 

Каже и да су предузети важни кораци по питању борбе против корупције која је једна од најважнијих ствари за грађане, али додаје да и у тој области има још посла. 

Говорећи о заштити људских и мањинских права, Мишчевић је рекла да је Србија, сходно процени Савета Европе, земља која има добра правна решења.

Навела је и да је дошло до великих помака у заштити права која се налазе и у Поглављу 24, попут виза, миграција, борбе против тероризма и организованог криминала. 

"Потребно је стално подсећати на нашу улогу током мигрантске кризе, када смо много више учинили него неке државе чланице", рекла је Мишчевић и додала да су постигнути добри резултати и у области реформе јавне управе, као и по питању финансијског управљања. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести