Младима нове куће, старијима социјално гарантована пензија

БЕОГРАД: Министар за бригу о селу Милан Кркобабић најавио је да ће за десетак дана бити расписан нови позив за доделу кућа и позвао све од 18 до 45 година који желе да остану или оду на село, да се приреме за подношење захтева.
milan krkobabic
Фото: Tanjug, arhiva

Кркобабић је гостујући на ТВ Пинк рекао да Министарство за бригу о селу води рачуна и о старима и настоји да обезбеди социјално гарантовану пензију за жене старије од 65 година у висини од 100 евра.

Брига о најмлађим и старима основна је брига друштва, рекао је Кркобабић.

Нагласио је да министарство наставља са програмима за доделу кућа, минибусева и организовања Михољских сусрета села.

"Радили смо жестоко, куће су буквално плануле, 651 кућа је усељена", рекао је министар и нагласио да је 150.000 кућа у Србији празно.

Више од 1.000 људи конкурисало је за два три месеца, затрпани смо захтевима, влада је издвојила додатних 500 милиона, рекао је Кркобабић.

"Просек година је нешто преко 30 година, млади су храбрији и одлучнији, број деце од пет, четири, три", рекао је Кробабић и навео да му се недавно јавила породица са 13-оро деце која чека нови конкурс.

Нагласио је да је неопходно да сви млади до 45 година који желе да остану да живе на селу, или да оду на село, потраже кућу у окружењу у којем желе да живе и да заједно са домаћином и општинском управом процене њену вредност, попуне формуларе.

Како захтеви буду стизали, ми ћемо одобравати средства, навео је Кркобабић.

У Србији како каже, када је реч о социјално гарантованим пензијама, има 900.000 жена старијих од 65 година, од којих највећи број живи на селу и немају пензију и примања.

"Ту је идеја коју сам васкрсао из Стратегије о старењу из 2006. године, где је дефинисан посебан институт - социјално гарантована пензија не мања од 100 евра", рекао је он, поручивши противницима те идеје да је то институт социјалне помоћи, у сфери социјалног давања који нема везе са пензијом и не оптерећује буџет ПИО фонда.

Према Кркобабићевим речима, за 150.000 људи та давања износила би 180 милиона евра.

Идуће године морамо да реформишемо из корена пензијско инвалидски систем који се односи на пољопривреднике, рекао је он.

Кркокабић је додао да ће на ту тему разговарати са председником Вучићем који има изузетно поштовање према тим људима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести