ММФ: Власти Србије успешно спровеле пакет мера против Ковида

БЕОГРАД: Делегације Србије и ММФ-а одржале су данас завршни састанак, а министар финансија Синиша Мали рекао је да је држава добро реаговала у време пандемије, а представници ММФ-а похвалили Програм економских мера за подршку привреди и истакли да је међу највећима у европским земљама у развоју
1
Фото: Tanjug
Како је саопштило Министарство финансија, на завршном састанку су учесвовали министар Мали и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић док је Делегацију ММФ-а предводио шеф Мисије Јан Кес Мартејн, а састанак се односио на спровођење актуелног аранжмана Инструмент за управљање политикама.
 
У питању је полугодишња ревизија програма, која се одржава путем видео - везе, а која ће бити предмет усвајања на одбору директора ММФ-а у Вашингтону.
 
На састанку је закључено да се имплементација актуелног аранжмана одвија у планираним роковима, као и да је важно прилагодити се новонасталим околностима због пандемије коронавируса.
 
Мали је оценио да су у оквиру актуелног аранжмана који се успешно спроводи, постигнути важни реформски циљеви, као и да ће Влада наставити са спровођењем реформи.
 
Он је указао и да је држава добро реаговала за време кризе која је изазвана корона вирусом, и спасила је приватни сектор, а сада је важно да економија настави да добро функционише и да се сачувају радна места. Он истиче и да охрабрују подаци из првог квартала, који ће позитивно утицати на резултат на крају ове године.
 
Представници ММФ-а су истакли да је важно да се настави са подржавањем економије, али и да се задржи макроекономска и финансијска стабилност.
 
Представници ММФ-а су истакли и да је важно да се настави са структурним реформама, у смислу реформе пореске администрације, запошљавања у јавном сектору, реформе плата, јавних предузећа и развоја тржишта капитала.
 
Похвалили су напредак у смислу затварања трансакције за Комерцијалну банку, које се очекује до краја године.
 
У питању је четврто полугодишње разматрање аранжмана Инструмент за управљање политикама, који је одобрен у јулу 2018. године и не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера. Наредна, последња мисија у оквиру актуелног програма, планирана је за месец октобар.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести