Могерини: Неодржив статус кво на Косову, верујем у споразум 

БРИСЕЛ:  Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини оцењује да јучерашња дешавања на КиМ показују да је стаус кво неодржив и да Београд и Приштина морају да се врате за преговарчки сто и раде на правно обавезујућем споразуму. 
Šefica EU diplomatije Federika Mogerini Foto: Tanjug/video
Фото: Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини Фото: Танјуг/видео

”Верујем да ово што се јуче десило представља подсетник за све нас о неопходности пуне нормализације односа Београда и Приштине кроз правнообавезујући споразум. То би била и најбоља гаранција за добробит целог региона у смислу помирења, регионалне интеграције и економског развоја”, изјавила је Могерини. Федерика Могерини је упозорила да се конфронтације, па и конфликти могу јавити у сваком тренутку. 

”Зато сматрам да смо на раскрсници. Ако кредибилна ЕУ перспектива региона данас буде паметно употребљена, то ће охрабрити сарадњу и довести до неповратне промене. У супротном, видим ризик да се мрачне силе прошлости врате и можда изгубимо ову историјску могућност за помирење, јединство и економски просперитет региона”, каже Могерини. 

Шефица ЕУ дипломатије оцењује да су и лидери и народ Србије и Косова и Метохије спремни да иду ка споразуму о нормализацији односа, али да је предуслов за то суспензија или повлачење тарифа, које су приштинске власти увеле за робу из Србије.Она је навела очекивање да ће мудрост превладати и да ће се дијалог ускоро наставити. 

”Верујем да је споразум могућ ако се створе прави услови за наставак разговора на највишем политичком нивоу”, закључила је Могерини. Федерика Могерини је упозорила да време ”не игра у корист страна у дијалогу” и још једном позвала да се искористи тренутак када и у међународној заједници постоји подршка за свеобухватно решавање односа Београда и Приштине 
 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести