Могерини: Трансформација КБС постепено и по косовском уставу

БРИСЕЛ, ПРИШТИНА: Шефица европске дипломатије Федерика Могерини изјавила је да би Косовске безбедносне снаге требало да се трансформишу само у постепеном процесу и у потпуности у складу са косовским уставом, пренела је приштинска Газета Експрес. 
Mogerini Federika/Fonet
Фото: FoNet

У писаном одговору за тај лист, Могеринијева је подсетила да је косовски парламент усвојио закон о Косовским безбедносним снагама 14. децембра прошле године, те да је Европска унија и даље мишљења да би мандат тих снага треба да се мења само кроз, како је навела, свеобухватан и постепен процес.

Могерини каже и да се ЕУ нада да ће Приштина одговорити на своје обавезе према споразумима постигнутим у Бриселу.

"Европска унија је, у разним приликама, поновила наду да ће Косово наставити да испуњава своје обавезе према првом споразуму постигнутом у Бриселу у априлу 2013. и његовим безбедносним аранжманима. НАТО је јавно изјавио да ће наставити мисију Косовских снага (КФОР) да обезбеди безбедно окружење на Косову и да ће Северноатлантски савет размотрити ниво ангажовања НАТО-а са Косовским безбедносним снагама", закључила је Могерини.

Скупштина Косова је 10. децембра прошле године изгласала три нацрта закона о трансформацији КБС, а, како се очекује, потпуна трансформација би требало да буде окончана у периоду до 10 година.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести