Могући термини за нова поглавља-средина октобра или децембр

БРИСЕЛ: Естонија, која председава Саветом ЕУ, ради на организацији отварања нових поглавља у приступним преговорима Србије, а средина октобра и средина децембра су могућуи термини.
evropska unija srbija
Фото: Ilustracija

”Наша намера је да то буде у децембру”, кажу за Танјуг у дипломатским круговима естонског председавања.

У овом тренутку у Бриселу немају тачан датум када би могла да се одржи следећа Међувладина конференција Србије и ЕУ и која би поглавља том приликом могла да буду отворена.

”Немамо још ништа конкретно, али наша намера је да то буде у децембру”, поручују у круговима блиским естонском председавању Саветом ЕУ.

У Савету ЕУ кажу да се у радним телима Савета тренутно интензивно ради на припреми поглавља 6 које се односи на право привредних друштава као и на поглављу 33 које се бави усклађивањем финансијских и буџетских прописа Србије са ЕУ.

Када је реч о поглављу 30- економски односи са инстранством, земље чланице тренутно раде на усклађивању интерне позиције које се односи на билатералне споразуме које су земље чланице потписивале међусобно пре уласка у ЕУ.

”Ово питање се тренутно налази пред Судом ЕУ у Луксембургу, а поједине земље чланице, на челу са Немачком, очекују да се у пропратно писмо преговарачке позиције за поглавље 30 унесе реченица која констатује да ће се, у том смислу, у даљим преговорима са Србијом поступати по препоруци Суда ЕУ”, објашањавају за Тањуг у европским дипломатским изворима.

У Бриселу наглашавају да је у питању ”техничка ствар” која не би требало да преставља проблем за отварање поглавља 30 са Србијом које се односи на заједничку трговинску политику ЕУ, мултилатералне односе, билатералне споразуме с трећим земљама, као и развојну политику и хуманитарну помоћ, а чија се правна тековина највећим делом састоји од директно примењивог законодавства ЕУ.

Поред ова три поглавља, Србија ће у наредном периоду Бриселу проселедити још две преговарачке позиције за поглавље 9 које се односи на финасијске услуге и поглавље 13 - рибарство.

Могући термини за отварање нових поглавља Србије у преговорима са ЕУ су средина октобра и децембра када се у Бриселу одржавају састанци министара општих послова ЕУ и лидери земаља чланица.

На одлуку земаља чланица о отварању нових поглавља са Србијом утицаће и извешатај о напретку Србије у области фундаменталних поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права у земљи.

Европска комисија овим поводом спрема извештај који би требало да представи земљама чланицама почетком новембра.

У циљу могуће подршке за отварање нових поглавља још у октобру Србија ће земљама чланицама ЕУ рање представити постигнуто о области реформе правосуђа, основних права, правде, слободе и безбедности.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести