Мондолони: Дубоко ме погађају наслови у појединим медијима

БЕОГРАД: Упитан како види коментаре оних у Србији који су на известан начин ликовали, говорећи да је Француска то заслужила због става који има према Косову, амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони каже да је то скандалозно и да заслужује презир.
frederik mondoloni
Фото: Tanjug (Igor Skendžić)

Дубоко ме то погађа и имам само презир за људе који такве ствари изговарају. За мене то није Србија коју сам упознао и завелео у ових 18 месеци колико сам овде. Мислим да људи који то раде, претендујући да тиме бране своју земљу, заправо чине велику штету, рекао је он.

Мондолони је нагласио да треба запамтити поруке подршке које су добили ноћас од представника власти и обичних грађана Србије.Ово што се догодило с катадралом Нотр Дам је трагедија за читаву Француску и француски народ, поручио је амбасадор те земље у Србији Фредерик Мондолони, изразивши захвалност српским званичницма и грађанима који су им тим поводом упутили поруке солидарности.

Живот се у Француској за неколико часова зауставио, док су се ватрогасци борили против ватрене стихије, рекао је Мондолони новинарима у Београду, додавши да су се председник и премијер Француске синоћ одмах упутили на лице места.

Он је подсетио на речи француског председника Емануела Макрона да је то што се догодило „трагедија за читаву француску нацију“, за све Французе ма које вероисповести били.

То је био ударац на један део наше историје, али то је велика штета и за светску културну баштину јер се ради о споменику од непроцењиве вредности, рекао је амбасадор.

Данас су сви Французи тужни, нећу вам крити да сам и сам мало спавао ноћас јер сам као и велики део Француза пратио како су се ватрогасци борили против ватре и као су у томе били храбри, описао је своја осећања, али свих својих сународника, француски амбасадор.

Он је навео да се Макрон обратио нацији, истичући у први план две ствари - прво, да је најгоре избегнуто захваљујући храбрости ватрогасаца и да је сама конструкција катедрале остала читава и друго, да ће Богородичина црква бити обновљена.

Од јутрос је покренута акција добровољног прикупљања новца како у Француској, тако и у иностранству, додао је он.
Француска ће се уздићи и обновити своју Богородичину цркву, поручио је амбасадор.

Он је захвалио свим грађанима Србије који су му упутили поруке солидарности и саосећања, наводећи да су реаговали и председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, као и многи министри у влади, али и грађани који су слали поруке читаве ноћи.

Према његовим речима, прерано је рећи колико времена и новца ће бити потребно да се катедрала обнови, али у сваком случају, ради се о годинама и великим финансијским средствима.

Фото: Tanjug/AP

Још није све завршено. Биланс је трагичан. Дрвени делови који датирају из 13. века су изгорели, а ватрогасци су рекли да је потребно сачекати 48 сати пре него што се може рећи колико је сама структура угрожена. Захваљући напорима ватрогасаца, њих 20 је ушло у северну кулу спречивши даље ширење пожара, читава структура није отишла у пепео, испричао је Мондолони.

Значајан део предмета из ризнице, непроцењиве вредности, је спасен - на пример Христова круна, велики витраж, много тога из саме ризнице и олтар.

Оргуље су претрпеле штету, али су спасене. Шета јесте велика и сугирно ће бити потребно више година и више стотина милиона евра за саму реконструкција, али већ сада могу да кажем да добровољно давање прилога у Француској и свету одлично функционише и сигуран сам да ћемо обновити овај драгуљ светске баштине, навео је Мондолони.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести