МПЦ: Пореска управа се укључила у хајку против Цркве

ЦЕТИЊЕ: Митрополија Црногорско-приморска Српске православне цркве (СПЦ) саопштила је данас да се и Пореска управа Црне Горе укључила у дезинформисање јавности у оквиру хајке која се води против Цркве, износећи непроверене и неутврђене податке, чиме ни мало не доприноси истини и смиривању опште ситуације у црногорском друштву.
1
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу Митрополије, истиче се да је нетачан податак Пореске управе да се на име пензијског, инвалидског и здравственог осигурања парохијских свештеника дугује 339.000 евра.

Како се наводи, на састанку 11. фебруара утврђено је и једногласно констатовано да се проблем јавио не због неодговорности Митрополије и свештенства да извршавају своје обавезе, него због техничке немогућности Пореске управе да утврђује пореске обавезе за свештена лица и верске службенике од 2011.

Митрополија оцењује да је "''вишемилионски дуг'' измишљен само ради хајке против Цркве", да није у питању избегавање пореских обавеза од стране Цркве, него о системском проблему за који одговорност искључиво сноси државна власт.

Питање је за директора Пореске управе Миомира М. Мугошу "због чега ресор на чијем је челу... није вршио своје законске надлежности? И сада би, због тога, пленио имовину Митрополије", и то, између осталог, "ни више ни мање него завештано земљиште Манастира Градишта у Буљарици", каже се у саопштењу.

Митрополија поставља питање да ли "ово побројавање имовине открива један од битних разлога због којих је спорни закон о слободи вероисповести донесен".

"И овом приликом указујемо на то да се Митрополија не налази изван, а ни изнад правног поретка и да је своје обавезе, након донетих решења, уредно измиривала... и доприносила буџету Црне Горе путем плаћања пореза", каже се у саопштењу.

Митрополија указује и да су представници Владе Црне Горе и највиши државни званичници не једном злонамерно изнели у медијима неистину да Митрополија није правоснажно регистрована.

Директор Пореске управе Црне Горе Миомир М. Мугоша саопштио је данас да "порески дуг за 38 пријављених свештеника Митрополије премашио 300.000 евра, а да се процењује да је укупни дуг вишемилионски".

Он је на Твитер налогу Управе написао да Митрополија црногорско-приморска има више привредних друштава чији је оснивач и више отворених жиро рачуна у пословним банкама преко којих је у протеклих неколико година, како наводи, прометовано више десетина милиона евра.

"Ако МЦП не плати порески дуг добровољно, законска обавеза је да дуг буде наплаћен принудно, средствима са рачуна МЦП или од њене имовине. Наравно, не од верских објеката, већ од некретнина којима МЦП располаже на атрактивним локацијама", написао је Мугоша.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести