МСП негира тврдње известиоца УН за Мјанмар о испорукама оружја

БЕОГРАД: Министарство спољних послова саопштило је да су тврдње специјалног известиоца УН за Мјанмар Томаса Ендрјуса да је Србија једна од држава које испоручују оружје садашњим властима те земље, базиране на спекулацијама и неименованим изворима, а не на међународно верификованим чињеницама.
ministarstvo spoljnih poslova
Фото: Printscreen

И овом приликом истичемо да Србија на веома транспарентан начин испуњава све своје међународне обавезе из области трговине наоружањем и војном опремом. Извештај специјалног известиоца, у коме се, између осталог, говори о улози Србије у снабдевању Војске Мјанмара оружјем у свом највећем делу је базиран на спекулацијама и неименованим изворима, а не на међународно верификованим чињеницама, наводи се у саопштењу Министарства.

Из МСП истичу да Србија најоштрије осуђује сваки вид насиља и кршење људских права и залаже се за потпуно расветљавање свих догађаја у Мјанмару, а у том циљу Србија је гласала за Резолуцију Генереалне скупштине УН 75/287 усвојену 18. јуна 2021. године.

Након пуча у Мјанмару, Србија је веома пажљиво размотрила новонасталу ситуацију у тој земљи и у марту прошле године донела одлуку да се не врше испоруке наоружања овој земљи ни по раније закљученим уговорима, нити по новим захтевима за извоз, пише у саопштењу.

У складу са оваквом одлуком, како се додаје, Министарство спољних послова Републике Србије је блокирало више захтева за транспорт наоружања Мјанмару и нових захтева за извоз наоружања и војне опреме.

О наведеном је МСП Србије обавестило специјалног известиоца УН за људска права у писму, које му је почетком ове године доставио стални представник Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви.

Србија, дакле, сматра да није прекршила ниједну одредбу међународних конвенција чији је потписник, као и ниједно општеприхваћено правило међународног права, наглашавају из Министарства.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести