МСП уручило протестну ноту амбасадору Северне Македоније

БЕОГРАД: Министарство спољних послова Србије уручило је данас амбасадору Северне Македоније у Србији протестну ноту поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске, а чије помињање евоцира успомене грађана Србије и српски народ на најмрачнији период у новијој историји.
makedonija
Фото: Tanjug

Министарство спољних послова затражило је да се спорна поштанска марка одмах повуче из оптицаја и да се њено штампање и објављивање осуди од стране Владе Републике Северне Македоније, саопштено је из МСП.

У протестној ноти Министарства спољих послова, урученој амбасадору Републике Северне Македоније се наводи:

"Министарство спољних послова Републике Србије изражава најоштрији протест поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске, која обухвата и делове Републике Србије све до Београда, делове Црне Горе и целу Босну и Херцеговину, а чије помињање евоцира успомене грађана Републике Србије и српски народ у целини на најмрачнији период у новијој историји", пише у протестној ноти.

Указује се да овакви покушаји историјског ревизионизма грубо нарушавају билатералне односе Републике Србије и Републике Северне Македоније као и сарадњу и стабилност читавог региона.

"Министарство спољних послова Републике Србије, објављивање ове марке, и то на Дан победе над фашизмом, схвата као непријатељску провокацију усмерену против територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и увреду за цео српски народ, који је у концентрационим логорима те исте НДХ, страдао у стотинама хиљада током Другог светског рата", истиче се у протестној ноти.

МСП захтева и да се спорна поштанска марка одмах повуче из циркулације као и да се њено штампање и објављивање најоштрије осуди од стране Владе Републике Северне Македоније, у супротном, Министарство спољних послова Србије предузеће даље кораке у циљу заштите интереса Републике Србије, указује се у тексту протестне ноте.

Пошта Северне Македоније се извинила због карте НДХ

СКОПЉЕ: Пошта Северне Македоније извинила се данас због пуштање у употребу поштанске марке с мапом Хрватске у границама квинслиншке нацистичке Независне Државе Хрватске (НДХ) из Другог светског рата, преноси портал Плусинфо.

Како се наводи у саопштењу, због представљање погрешне карте Хрватске и других земаља у региону у целости се повлачи коришћење ове марке која је била одштампана у 6.000 примерака.

"Извињавамо се због ненамерне грешке поготово што се промоција едиције поштанских марки Северне Македоније у ЕУ поклапа с Даном Европе. Циљ нам је био да се овом поштанском марком захвалимо Хрватској што за време њеног председавање ЕУ пружа велику подршку нашој земљи", закључује се у саопштењу македонске поште.

Спасовски сменио Савет за филателију, маркица поништена

БАЊАЛУКА: Премијер Северне Македоније Оливер Спасовски је сменио читав савет за филателију, а маркица са сликом карте Независне државе Хрватске је поништена, рекао је амбасадор БиХ у Северној Македонији Драган Јаћимовић за бањалучку Алтернативну телевизију (АТВ).

Он је рекао је да је разговарао са председником Владе Северне Македоније, који га је информисао о корацима предузетим након што је С. Македонија поводом Дана победе над фашизмом издала поштанску марку са картом Независне Државе Хрватске (НДХ) у проширеним границама.

"Ја сам се пре два сата чуо са председником Владе Северне Македоније и он ми је рекао да је сменио читав Савет за филателију и руководиоца савета, односно човека који је одговоран за филателију македонских пошта. Маркица је поништена, није пуштена у промет", рекао је Јаћимовић.

"И српски члан Председништва БиХ био је у посети Северној Македонији где је имао конструктивне разговоре и упутио позив председнику те земље да посети Доњу Градину. Објављивањем ове маркице неко је можда покушао да наруши односе БиХ и Северне Македоније. Ми немамо отворених питања између две државе и сигуран сам да ће тако и остати", рекао је он.

У међувремену је Министарство спољних послова Србије уручило отправнику послова Републике Северне Македоније у Србији протестну ноту поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта Независне Државе Хрватске. 

Пошта Северне Македоније извинила се затим због пуштања у употребу спорне поштанске марке.

И МСП БиХ упутило протесну ноту С. Македонији због марке

САРАЈЕВО: Министарство спољних послова Босне и Херцеговине упутило је данас протестну ноту Амбасади Северне Македоније у Босни и Херцеговини због спорне поштанске маркице с приближном мапом Независне Државе Хрватске.

Из министарства су изразилили забринутост поводом промоције поштанске марке са мапом усташке творевине НДХ на којој је, измеду осталих, укључена и територија независне и суверене Босне и Херцеговине, преноси портал Кликс.

"Министарство исказује наду да се ради о ненамерном пропусту Пошта Северне Македоније који ће оштро осудити и Влада Републике Северне Македоније", каже се у саопштењу.

Министарство је указало на посебну тежину овог цина јер долази на дан обележавања 75. годишњице победе над фашизмом и Дана Европе који сведоце о периоду мира и проспреритета након идеолошких творевина које су терорисале и раздвајале грађане Босне и Херцеговине упркос њеној историјској инклузивности и мултиетницности.

"МВП БиХ позитивно гледа на извињење које су Поште Северне Македоније упутиле ради, како наводе, ненамерне грешке, те на њихову одлуку о повлацењу спорне поштанске марке из оптицаја којом су пробудили духове прошлости које су на овом простору узроковале страдање стотина хиљада недужних жртава под усташким режимом. Стога Министарство исказује наду да овај немио догадај на покушају ревизије историјских чињеница, неће утицати на изразито добре и развијене билатералне односне између наших држава", каже се у протестној ноти.

Протестну ноту Амбасади Северне Македоније у Београду раније данас уручило је Министарство спољних послова Србије поводом штампања и објављивања спорне поштанске марке. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести