МУП о лажним СНС бирачима: Појединци шире лажи и дезинформације

БЕОГРАД: Министарство унутрашњих послова саопштило је да, како наводе, после серије организованих кампања лажи које за циљ имају напад на МУП, али и да изазову сукобе између Срба из Србије и Срба из Републике Српске, као и да природне миграције становништва представе као покушај пљачке на предстојећим изборима, у броју промена пребивалишта у Београду нема великих одступања у односу на претходне године.
mup
Фото: MUP

Поред тога што им се од природних миграција причињавају вештачка досељавања, појединим представницима политичких странака привиђају се и непостојећи бројеви у неким улицама, па је тако Борко Стефановић у Новопазарској 6, која не постоји, видео да је пријављено на десетине ''лажних СНС бирача'', наводе из МУП-а.

Исти политичар, како се додаје, тврди да у Новопазарској 43 и Максима Горког 23 има барем по 15 новопријављених по стану, што је, наводе из МУП-а, лаж јер на тим адресама од почетка године није било ниједне нове пријаве пребивалишта или боравишта.

Такође, у Улици Цара Николаја Другог 72 пријављено је укупно седам лица, троје у јануару 2022. године, а не, како Стефановић тврди, њих 20, додају из МУП-а.

За разлику од тих политичара, који себи могу да дају за право да у политичкој борби шире лажи и дезинформације, Министарство унутрашњих послова разговара језиком чињеница и прецизне статистике, истиче се у саопштењу Министарства.

Статистика показује да број пријава пребивалишта у Београду расте сваке године.

Укупан број пријава пребивалишта од 1. фебруара 2021. до 1. фебруара 2022. износи 107.956 лица, а у истом периоду 2019/20 било је 102.923, а 2018/19 године 100.214 пријава пребивалишта лица исте старосне структуре. Значи да се у Београду, на свим општинама, у наведеном периоду 2021/22 пријавило 5.033 лица, свих старосних структура, више у односу на 2019/20 и они не могу да утичу на резултате предстојећих избора јер чине око 0,3 одсто укупног бирачког тела у престоници.

Из МУП-а напомињу да податке из 2020. нису узели у обзир, имајући у виду да је пандемија корона вируса успорила миграције.

Истичемо да се најмањи број нових пријава пребивалишта односио на људе који су се у Београд доселили из осталих делова Србије, 15.660 људи. У истом периоду 2019/20 било је 18.463, а 2018/19 године 17.506 пријава пребивалишта из чега се јасно види да се последњих годину дана број људи који гравитирају из остатка Србије ка Београду не разликује много у односу на претходне године, чак је и незнатно смањен, што говори да је неоснована теза на којој опозиција шири своје лажи о наводном прекрајању изборне воље вештачким насељавањем, додаје се.

Из МУП-а напомињу да је први пут пребивалиште на територији Београда од 1. фебруара 2021. до 1. фебруара 2022. пријавило 26.315 људи, оних који су тек рођени и оних који су се доселили из иностранства, а у истом периоду 2019/20 било их је 22.983, а 2018/19 године 23.949 лица.


Црта: МУП и МДУЛС да разјасне наводе о бирачима из БиХ

Посматрачка мисија Црте позвала је Министарство унутрашњих послова и Министарство за државну управу и локалну самоуправу да разјасне тврдње о организованом додељивању држављанства и пребивалишта већем броју грађана из Босне и Херцеговине како би могли да гласају на предстојећим изборима.

Сумње су се у јавности јавиле након што су објављена два видео снимка који, наводно, показују манипулације гласачима из једног од ентитета Босне и Херцеговине.

Пошто овакви наводи узнемиравају јавност, те утичу на поверење грађана у законитост рада надлежних државних органа и у изборни процес, тражимо од надлежних институција да, уколико их поседују, хитно изнесу аргументе којима би смањили неповерење грађана у начин вођења Јединственог бирачког списка, наводи Црта у саопштењу.

Додају да су забринути да ће се неповерење грађана у рад институција даље продубљивати ако изостане званично тумачење догађаја са поменутих снимака и поступање по изнетим наводима уколико се они покажу тачним.


Није јасно како су поједини политичари дошли до погрешног закључка, вероватно намерног, да ће ово незнатно повећање, које је уобичајени тренд за Београд, уопште утицати на исход избора, а још једном напомињемо да у број прве пријаве пребивалишта улазе и тек рођена деца, додаје се у саопштењу.

Највећи број промена места пребивалишта у последњих годину дана, био је везан за промену адресе на територији исте београдске општине, наиме 34.148 промена се односило на промену адресе на територији исте општине. У истом периоду 2019/20 адресу на територији исте општине променило је 29.627, а 2018/19 године 27.742 лица.

У оквиру града Београда, у истом периоду, са једне општине на другу преселило се 31.833 лЈуди (31.850 лица у истом периоду 2019/20, 31.017 лица 2018/19), а највећи број новопријављених било је у општинама Звездара, Вождовац, Земун, Нови Београд, Палилула са у просеку око 3.500 лЈуди по општини, што је био тренд и претходних година. Знатно мањи број грађана гравитирао је ка приградским и централним градским општинама.

Из наведених података се јасно види да су миграторна кретања у Београду уобичајена и да нема ни значајног ни неуобичајеног повећања бројева пријава пребивалишта у главом граду која би на било који начин могла да утичу на резултате предстојећег изборног процеса.

Није први пут да објашњавамо, као што није први пут да опозиција податке тумачи тенденциозно и са јасном намером покушавајући да наметне јавности инсинуације о наводном досељавању људи у Београд пред изборе како би се променила изборна воља грађана. Нама неће бити тешко да свакога пута такве лажи прецизним подацима демантујемо, али нам се чини да би можда могли да нађу нову матрицу пошто лажи не могу променити смисао прецизних и јасних бројки, истичу из МУП-а.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести