Мустафа: Споразум о ЗСО је међународна обавеза од 2013.

ПРИШТИНА: Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа изјавио је данас да је споразум о Заједници српских општина (ЗСО) ратификован 2013. године са две трећине гласова посланика и да је постао међународна обавеза.
isa mustafa
Фото: Tanjug (video arhiva)

Мустафа је то написао на свом Фејсбуку и навео да посланик Демократске партије Косова Енвер Хоџај лаже о одлуци за оснивање ЗСО.

Мустафа је подсетио и да је одлуку о оснивању ЗСО потписао тадашњи премијер Хашим Тачи, а не он, како је навео Хоџај.

"Одлука о оснивању ЗСО налази се у првом споразуму, који је преговарао и потписао тадашњи премијер Хашим Тачи, не Иса Мустафа, како лаже Хоџај. Споразум је ратификован 2013. године са две трећине гласова посланика и постао је међународна обавеза", написао је Мустафа.

Према његовим речима, пресуда Уставног суда каже да ће ЗСО бити успостављена како је предвиђено првим споразумом који је ратификовала Скупштина и прогласио председник привремених косовских институција.

"Потписао сам споразум са општим принципима за примену првог споразума, као део примене Закона о ратификацији овог споразума. Инсталирао сам и ојачао улогу Уставног суда, као коначног арбитра, а рећи да сам 2015. године направио споразум о оснивању ЗСО, када је одлука донета 2013. године, апсолутно је нетачно. Зна Енвер Хоџај зашто и даље лаже", написао је Мустафа.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести