НАДА: Подржати РС у борби против Инцковог закона

БЕОГРАД: Коалиција НАДА (ПОКС-ДСС и 19 Удружења грађана) позвала је данас надлежне државне органе, на челу са Министарством спољних послова, да подрже српски народ и руководство Републике Српске, у борби против контроверзног закона о забрани негирања непостојећег геноцида, који је на силу наметнуо бивши високи представник за Босну и Херцеговинину Валентин Инцко.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Србија данас мора да стоји уз више од 120.000 људи који су потписали петицију против Инцковог закона, али и да пружи дипломатску помоћ надлежнима у РС, који се суочавају са озбиљним политичким притисцима у Председништву БиХ", поручио је председник ДСС др Милош Јовановић.

Он је додао да, чињеница да европске институције благонаклоно гледају на доношење закона о негирању непостојећег геноцида, показује да је реч о организованој кампањи, којој се морамо одупрети свим могућим средствима, наводи се у саопштењу Информативне службе НАДА.

Председник ПОКС Жика Гојковић оценио је да је закон о негирању геноцида антидемократски, а чињеница да је тужилаштво БиХ већ почело да припрема процесе по кривичним пријавама говори да је циљ тог акта репресија.

"У научном раду Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, научно је доказано да геноцида није било. Потпуно игноришући светски признате научнике, донет је закон који за негирање таквог научно неутемељеног геноцида предвиђа чак и затворске казне. С обзиром на то да је Србија посредовала да се постигне мир у Босни и Херцеговини 1995. године и једна је од потписница Дејтонског споразума - наша држава треба да третира овај проблем као свој и проблем свих Срба", истакао је Гојковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести