Најмлађи посланици спремни за конститутивну седницу скупштине

БЕОГРАД: Никола Лазић (21) из Српске напредне странке, Дубравка Краљ (26) из Социјалистичке партије Србије, Софија Максимовић (33) из СПАС-а и Нандор Киш (26) из Савеза војвођанских Мађара, четири су најмлађа посланика која би, према Пословнику Народне скупштине, требало да помажу председавајућем током конститутивне седнице 3. августа, на којој ће бити потврђени мандати посланика.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

На дневном реду је и избор новог скупштинског руководства - избор председника парламента, потпредседника, именовање генералног секретара Народне скупштине и избор чланова радних тела.

Према сазнањима Танјуга, у понедељак 3. августа, највероватније ће се само потврдити мандати посланика, док ће се руководство највишег законодавног тела бирати наредних дана.

Какав год сценарио да буде у понедељак, чини се да су најмлађи народни представници спремни, јер, како кажу за Тањуг, већ су изучили Устав, Закон о Народној скупштини, Закон о народним посланицима и Пословник Народне скупштине.

Правила Народне скупштине која су садржана у поменутим законима и највишем правном акту нису новина за посланицу СПС Дубравку Краљ, имајући у виду да је мастер правник и да је Правни факултет у Новом Саду завршила са просечном оценом 9,97.

Управо то знање које са факултета носим је била препорорука за позиционирање на изборној листи СПС-а, а део странке сам постала 2018.године вођења социјалистичким идејама, рекла је Краљ за Танјуг.

Она истиче да су јој правила позната, а да се претходних дана веома студиозно бавила изучавањем Пословника Народне скупштине.

Управо Пословником је предвиђено да председавајућем који је најстарији народни посланик помажу четири најмлађа са четири изборне листе које су освојиле највећи број мандата тако је мени припала част да као најмлађи посланик СПС, односно странке која је друга по броју освојених мандата, помажем председавајућем, објашњава она.

Каже да је задатак од партије већ добила, а то је да на најбољи начин представи партију, али и важније од тога, све грађане Србије, а њена жеља је да што боље представи младе.

Касније током свог мандата волела бих да се бавим питањима која спадају у домен моје струке. Нарочито ме интересују питања казненог и грађанског законодавства, питање самог правосудног система, наравно и питање само Номотехнике. То су теме на којима бих најкомфорније могла да говорим, али свакако је задатак да будем квалитетан народни посланик и да својим знањем трудом и радом допринесем квалитету рада скупштине, а и угледу своје партије, истиче Краљ.

Нандор Киш је мастер економиста и од фебруара 2018. године био је стручни референт у Националном савету мађарске националне мањине.

Спреман за седницу, прочитао сам Пословник и Закон о Народној скупштини. Први пут имамо прилику (СВМ) да учествујемо на конститутивној седници на овај начин, рекао је Киш за Танјуг.

Нада се да ће добити прилику да будео део Одбора Скупштине Србије за образовање, а такође би стручно могао да допринесе у телима која се баве питањима агроекономије и агробизниса, с обзиром да је тај смер изабрао на Економском факултету.

Киш истиче и да му је жеља да већу пажњу усмери на статус омаладине, те подсећа и да ће се у овом сазиву наћи велики број младих људи са којима заједно може да утиче на политику.

Председавајући седницом је најстарији посланик, а у овом сазиву је то Смиља Тишма (СПС). Уколико не прихвати, председавајући ће бити следећи најстарији посланик.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести