Највеће капиталне инвестиције у Инђији: За 76 улица 476 милиона динара

Председник општине Инђија Владимир Гак каже за „Дневник“ да се у Инђији у сваком тренутку нешто ради, а да је буyет морао бити још већи него лане, због преосталих дуговања.
1
Фото: Dnevnik.rs

За две године успели смо да вратимо око пет милиона евра, од 20 милиона евра дуговања, а да нисмо имали проблем с функционисањем општине – истиче Гак. – Нема питања да ли ћемо изаћи из те ситуације, јер смо до сада већ потписали девет нових инвестиција, које ће за две године дати пун капацитет, као и порез на имовину и зараде, који је готово 80 одсто прихода локалне самоуправе, попуниће празнине и омогућиће враћање дугова.  При том ћемо моћи да радимо све што смо замислили, али и да грађанима испунимо предизборна обећања.

Гак каже да је уверен у то да ће, осим поменутих девет инвестиција, до краја године потписати минимум још две.

– Прошле недеље сам потписао решење за још једну инвестицију, а у питању је фабрика и прозводња медицинских препарата на бази зеолита, што ће бити десета инвестиција, када истекне законски рок од тридесет дана за отуђење земљишта из јавне својине – истиче Гак. – Ушли смо у завршне разговоре с још три инвеститора, верујем да ће минимум још један бити потписан до краја године, те рачунамо на укупно 11 инвестиција за две године, што, верујем, ниједна општина у Србији није имала, а што иде у прилог чињеници колико је рада, труда и енергије уложено у само тај део.

Фото: Владимир Гак

Све инвестиције налазе се на Локацији 15 Североисточне радне зоне и сви инвеститори купили су земљиште од Општине Инђија, од чега су се паре слиле у општински буyет.

– То је једини разлог зашто смо успели да за две године вратимо толики износ дуга који је неко други направио и за који нисмо одговорни, али нам је посао и да исправљамо туђе грешке, и на тај начин смо показали да смо одговорнији и, може се рећи, способнији – истакао је Гак.

Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, велики део дуга направила је и изградња Спортске хале, извршна пресуда је донета, успели су да одложе наплату дуговања извођачу радова и банци и направе модел плаћања.

– У питању је 261 милион динара, што је 2,2 милиона евра, а исплата читавог дуга направила би велики проблем у функционисању читаве општине. Постигли смо договор о томе како дуг да платимо, а што је најважније, грађани то неће ни на који начин осетити и бићемо без последица у јавном сектору, спорту, култури, уметности – каже председник општине Инђија.

Главница дуга износи 161 милион динара, од чега је Општина успела да плати 100 милиона динара, тврди Гак, док ће 61 милион покушати да одложе на три године кроз месечне рате.

– Остаје нам најпроблематичнији део, а то је 100 милиона динара камате, што је чиста неодговорност појединаца, непоштовање грађана и функције на коју су вас грађани изабрали. То није само бројка већ читав нови вртић, пола нове пијаце, нови трг, 25 комплетно асфалтираних улица. То треба превести да грађани знају за шта су ускраћени само због нечије неодговорности када говоримо о камати – казао је Гак.

Током недавне посете председника Србије Александра Вучића, Инђија је добила обећање да ће добити недостајућих 250 милиона динара за завршетак Спортске хале.

– Хала се гради пуних 11 година и још није завршена, у старту нам није била ни потребна, али, с друге стране, морамо је завршити јер из дана у дан све више пропада, праве се још већи проблеми незавршавањем, а биће трошкова и по завршетку јер морају да се плаћају струја, гас, 15 радника да то одржава – тврди Гак.

Он додаје да је највећи пројекат у историји Инђије, асфалтирање 76 неасфлатираних улица, отворио баш председник, што им и те како значи, а у питању је укупно 44 километра пута.

– Не говоримо о путу, већ сваки метар од та 44 километра покрива неку породицу, децу, пензионере, људе који раде, и више ниједан становник Инђије неће газити по блату када је киша или по прашини, која се лети подиже и по два метра увис. Поносни смо на тај пројекат и сматрам да је права реч када кажем да се ради о историјском пројекту. И поред свих проблема које имамо, успевамо да радимо тако велике ствари – истакао је Владимир Гак.

Фото: Бешка


Историјски планови у Инђији ове године

Гак истиче да су планови за ову годину можда највећи у последњих 50 година када је реч о Инђији.

- Изграђено је већ око 70 одсто повезног цевовода Инђија–Бешка, који је кључан за снабдевање водом Бешке и Чортановаца. Грађани ће пре видети уређење једне пешачке стазе у својој улици него капиталне инвестиције – напомиње Гак. – С друге стране, данас не постоји село у којем се нешто не гради или се за 15 дана неће градити. Уређени су тако паркинг-простор и пешачке стазе у центру Љукова испред цркве и амбуланте, асфалтирају се улице....

Више ниједан становник Инђије неће газити по блату када је киша или по прашини, која се лети подиже и по два метра увис( Владимир Гак)

У Новим Карловцима радимо пешачке стазе дуж централне улице, комплетну реконструкцију амбуланте, као и у Бешки, с доградњом за Хитну службу, у Новом Сланкамену сређује се бехатон од цркве до цркве, обе стране Улице цара Душана, али и реконструише амбуланта. Надамо се и да ћемо успети да нађемо новац за реконструкцију пута од Нових Карловаца до Новог Сланкамена, као и раскрснице Змај Јовине и Војвођанске у Инђији, па скроз до излаза из Љукова, односно пут Инђија–Рума, па Сремска Митровица. Сваког тренутка се у Инђији нешто ради.


Пројекат асфалтирања улица вредан је 476 милиона динара, а завршетак свих радова очекује се кроз три до четири месеца.


Сви рачуни се плаћају

Последњим ребалансом буyет општине Инђија, по Гаковим речима, износи 5,5 милијарди динара.

– У буyет улазе и државне ствари које је локална самоуправа преузела на себе, као што је, на пример, пут Банстол–Норцев, за који је издвојено 360 милиона динара, а који пролази кроз нашу општину, али и буyет, а који финансира Управа за капитална улагања – каже председник општине Инђија, и тврди да ће из свих проблема изаћи и, када дођу наследници, затећи ће општинску касу без дуговања. – Од 1. јуна 2016. године, када сам преузео дужност председника општине, не постоји ниједан рачун који није плаћен, и то увек подвлачим, било која сума да је у питању.

– Када је у питању Инђија, око 60 одсто улица је већ припремљено за асфлат, који се ради квалитетно и озбиљно, и у то се сви грађани могу уверити. Паралелно с асфалтирањем имамо одраније спроведен поступак јавне набавке, те Институт испитује квалитет и асфалта и тампона, да не бисмо дошли у ситуацију да је асфалт лоше урађен. Урадићемо додатно пројектовање за све краке који су нам остали, када нам је ту већ механизација, расписаћемо пројектовање по хитном поступку да би свако имао асфалт пред кућом.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести