НАЛЕД тражи исте цене комуналних услуга за грађане и привреду

БЕОГРАД: Цене комуналних услуга у већини градова и општина у Србији разликују се за грађане и привреду, која те услуге плаћа знатно више, кажу у НАЛЕД-у и предлажу да се цене изједначе.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре кажу за Тањуг да треба радити на уједначавању и постепеном елиминисању разлика у ценама између различитих категорија потрошача, који сада за исту услугу плаћају различиту цену. 

На питање да ли се може очекивати да се цене комуналних услуга изједначе за привреду и грађане и како би то могло да се спроведе, у Министарству су навели да је за то потребан прелазни период, имајући у виду интересе свих категорија корисника услуга. 

То би, додају, јединицама локалне самоуправе дало простор да избегну нагли удар на стандард становништва и нагли раст трошкова других привилегованих категорија - директних и индиректних корисника буџета.

"У пракси се дешава да јединице локалне самоуправе као доносиоци одлука одреде другачије цене комуналних услуга за грађане и привреду, и раскид са овом праксом, изазвао би осетно веће рачуне за домаћинства и друге до сада повлашћене категорије корисника - школе, обданишта, домове здравља, болнице, уз истовремено појефтињење рачуна за друга правна лица", кажу у Министарству.

Предузетници и привредници у многим градовима и општинама сматрају да су оптерећени непотребним трошковима због непримењивања Закона о комуналним делатностима, а у НАЛЕД-у (Националној алијанси за локални економски развој) указују на то да треба покренути иницијативу код надлежног Министарства да утиче на локалне самоуправе да у пуној мери примењују закон. 

У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре кажу да Законом о комуналним делатностима није прописана могућност разлике у ценама за различите категорије потрошача, сем ако се разлика заснива на различитим трошковима обезбеђивања комуналне услуге и додају да је предвиђено је да се води рачуна о томе да цена буде сразмерна трошковима пружања услуге. 

Објашњавају да одлуку о промени цена комуналних услуга доноси вршилац комуналне делатности, а да сагласност даје надлежни орган јединице локалне самоуправе.

Када се, разлика у цени не заснива на различитим трошковима обезбеђивања комуналне услуге,додају, преко надзора републичких комуналних инспектора доноси се решење којим се налаже јединици локалне самоуправе да обезбеди једнаку цену за различите категорије потрошача, а инспектор може да опомиње или предлажи мере и оставља примерен рок за отклањање незаконитости.

У Удружењу за комуналне делатности Привредне коморе Србије наводе да цена комуналних услуга треба да буде јединствена што је, наводе, и пракса у ЕУ. 

Сматрају да је за уводење јединствених цена комуналних услуга за физичка и правна лица потребан прелазни период, детаљне анализе и неопходна усклађивања.

"Привредна комора Србије, као национална пословна асоцијација српске привреде, чији је циљ заступање и заштита интереса њених чланица, унапређење пословног и инвестиционог амбијента, као и предузетничке климе, залаже се за потпуну примену свих прописа па и Закона о комуналним делатностима", кажу за Тањуг у том Удружењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести