Настављен рад на конкурсу за избор директора Агенције

БЕОГРАД: Седница Одбора Агенције за борбу против корупције, са четири новоизабрана члана, одржана је данас, а на њој је формирана трочлана комисија задужена за наставак процедуре избора директора Агенције.
agencija korupcija
Фото: Илустрација

Како је наведено на сајту Агенције, Одбор је наставио рад на конкурсу за избор директора Агенције тако што је формирао трочлану Конкурсну комисију која ће у наредном периоду обавити разговор са свим кандидатима који су испунили основне услове конкурса - са њих 18, од пријављеног 21 кандидата.

Комисија ће затим изабрати кандидате за ужи круг избора – од којих ће Одбор Агенције изабрати директора након обављених разговора.

На седници је решено и 16 предмета по жалбама изјављених против одлука директора Агенције за борбу против корупције.

Одбор Агенције сада има шест чланова од могућих девет, па је омогућено доношење пуноважних одлука, јер је за одлучивање потребна већина од пет чланова.

Председник Одбора Агенције је редовни професора на Правном факултету Универзитета у Београду, Драган Митровић, који је на предлог Владе у Одбору од 2015. године.

Члан је судија Апелационог суда у Крагујевцу у пензији, Даница Максимовић, која је изабрана у децембру прошле године на предлог Административног одбора Скупштине Србије.

Парламент је 20. јула изабрао још четири члана.

За чланове Одбора изабрани су доцент на Правном факултету Универзитета у Београду Милоша Станковића и то на предлог председника Републике, доцент на Економском факултету Универзитета у Нишу Јелена Станковић на предлог Државне ревизорске институције, судија Врховног суда Србије у пензији Слободан Газивода на предлог Врховног касационог суда и генерални директор привредног друштва "Ðуро Салај" Иван Ковацевић на предлог Социјално-економског савета.

Агенција за борбу против корупције, из два пута није изабрала новог директора, након одласка Татјане Бабић са тог места.

Бабић је поднела оставку на функцију директора, јер је претходно именована за судију Уставног суда.

По закону о Агенцији за борбу против корупције Одбор Агенције бира и разрешава директора.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести