Настављено испитивање Тачија у Хагу

ХАГ:Председник привремених приштинских институција Хашин Тачи дошао је око 13,30 у просторије Специјализованих већа и тужилаштва на наставак испитивања, које је почело у понедељак, пренели су приштински медији.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

Он је јуче након испитивања, које је трајало више од шест сати, изјавио да је све време слушао о техничким питањима која су му постављали представници Тужилаштва и његов правни заступник.

Тачи се, како је сам саопштио, налази у Хагу на позив специјализованог тужиоца, које ту информацију није потврдило.

То тужилаштво је 24. априла подигло оптужницу против њега за низ ратних злочина на Косову и Метохији, а сада се она налази код судије задуженог за њено преиспитивање и доношење одлуке о потврђивању, саопштило је крајем јуна Специјализовано тужилаштво.

Према саопштењу тужиоца, Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице терете се за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политицки противници.

У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти, известилац Савета Европе, објавио је извештај у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умешани у ратне злоцине.

Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва у августу 2015. године.

Њихово седиште је измештено у Хаг због безбедности жртава и сведока предстојећих поступака.

Фила: Све иде к томе да се не потврди оптужница против Тачија

БЕОГРАД: Београдски адвокат Тома Фила каже да није јасно у ком статусу косовски председник Хашим Тачи разговара у Хагу са представницима Специјализованог тужилаштва и суда, јер је оптужница вех подигнута, а није потврђена, те све иде у правцу да судија оптужницу не потврди.

"За саслушање код тужиоца је касно, јер је оптужница подигнута, а за саслушање у суду је рано. Док оптужница не стане на правну снагу, фактички није потврђен његов статус оптуженог, већ је он грађанин који чека на одлуку о статусу", рекао је Фила Тањугу.

Ако се, како је Тачи јуче после саслусања рекао новинарима, разговара о техничким питањима, то је, према мишљењу Филе, потез у правцу да судија не потврди оптужницу.

"То је једини циљ који би Тачи могао да има", рекао је Фила, оцењујући да је све то "фарсично".

Подсећајући да су Специјализована већа и тужилаштво Косова са седиштем у Хагу основана косовским законима које је донео тамошњи парламент, адвокат не искључује да тај закон буде и укинут до октобра.

Иначе, 24. октобра истиче рок за потврђивање оптужнице против Тачијаи других.

"До октобра су могуће све политичке комбинације, а ако му се дозволи да нешто сада каже, можда не потврде оптужницу", навео је Фила.

Тај суд ће према његовом мишљењу изгубити сваки смисао уколико буде судио само "обицним кољачима", а не и Тачију, Кадрију Весељију, Рамушу Харадинају...

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести