НАТО у три успешне жене у науци уврстио и истраживача Жељку Антић

БРИСЕЛ: Поводом Међународног дана жена и девојчица у науци, НАТО је на свом сајту представио три младе жене које праве огромне кораке у иновацијама и технологији, уз подршку НАТО програма за мир и безбедност, међу којима је и једна дама из Србије - Жељка Антић, истраживач на Институту за нуклеарне науке Винча.
1
Фото: Tanjug
Антић се читавог живота бавила науком, што ју је мотивисало и да заврши докторат из хемије и хемијске технологије.
 
Како се наводи, Антић цени истраживања, континуирано тренира свој мозак како би био логичнији и како би размишљала јасније и самим тим била боља у решавању проблема.
 
"Као научник сматрам да је мој рад важан и да ће имати директан утицај на људе дугорочно. Каријера у науци отвара могућност за решавање глобалних изазова повезаним са здрављем, бебзбедношћу, климатским променама, одрживом енергијом и храном", истакла је она.
 
Иако, како је навела, више жена него мушкараца у Србији прати каријеру у научним инстраживањима, верује да младе девојке и жене треба да изаберу своју професију без предрасуда.
 
Каже и да она о овој теми жели да разговара са својом 11-огодишњом ћерком и њеним пријатељима и тако да их подстакне да прате своја интересовања у каријери.
 
"Мој савет свим младим људима који се интересују за научну каријеру, а посебно младим девојкама и женама, је да им је таква каријера надохват руке", истакла је Антић.
 
Иначе, она учествује у вишегодишњем пројекту НАТО програма за мир и безбедност чији је циљ развој нове технологије за откривање и препознавање експлозива на великим подршкама, а такође у истом пројекту учествују истраживачки тимови из Велике Британије и САД.
 
Поред Антић, НАТО је на свом сајту представио и доцента на Универзитету Хамад Калифа у Катару Марва Караге, као и Олесеу Цафтанову која је млади истраживач из Молдавије, а тренутно ради на докторату на Институту за математику и рачунарству "Владимир Адруначиевици" у Кишињеву.
 
Генерална скупштина ОУН је 2015. установила овај Међународни дан жена и младих девојка који се одржава сваког 11. фебруара како би се препознала кључна улога жене и девојке коју имају у науци и технологији.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести