Не може Београд да испуњава све, а Приштина ништа

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија предузети одређене мере, односно реаговати поводом чињенице да Приштина не поштује Бриселски споразум.
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Видећете какву, рекао је, на питање да прецизира на какво реаговање мисли.

Зашто Београд испуњава било шта из Бриселског сапоразума, кад Приштина неће баш ништа - на то питање председник је узвратио да је то “озбиљно питање за нас” и да је управо о томе говорио на седници Савета за националну безбедност.

Рекао је да ми испуњавамо обавезе ваљда зато што смо поуздан партнер и зато што је то наша обавеза.

Ми испуњавамо оно што потпишемо, нагласио је.

Истовремено, приметио је да није толико питање то што други не испуњавају своје обавезе, већ што им се то дозвољава.  

Председник је поновио и да је Београд опредељен да се за Косово и Метохију нађе компромисно решење, те да је све обавезе испунио, а други готово ништа. . . 

Ми ћемо, каже, наше одлуке доносити, са њима ћемо упознавати међународну заједницу, нећемо ићи “грлом у јагоде”, нити ћемо дозволити да било ко пронађе лажни разлог да би могао да врши било какве репресивне мере према Србима.

Али, трудићемо се да нашу преговарачку позицију јачамо и да она буде одвраћајућа за све оне који би на било који начин да спроведе терор над Србима, истакао је и навео да су наше службе и органи добили задатке са седнице Савета за националну безбедност и да ће их се држати.

Поновио је да неке нове Олује неће дозволити и још једном поручио Србима с Косова и Метохије да се не боје. 

Учинићемо све да сачувамо мир и стабилност, готово по сваку цену, али никада више нећемо дозволити Олује или погроме, рекао је новинарима после сусрета с патријархом

Како је рекао, с тим се не игра, и сви знају да не говори нешто што би представљало празне приче:

Мој одговор је да нових Олуја неће бити. Српска држава их неће дозволити. Тачка, поручио је председник Србије. 

Вучић је Србима на КИМ пожелео не само добар викенд и добре недеље и месеце пред нама, уз жељу да се осећају сигурно. 

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)


O “Олуји”: Нећемо дозволити да се злочин заборави

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом годишњице страдања Срба у акцији Олуја, да је за нас данашњи дан веома тежак и поручио да Србија никад неће дозволити да тај злочин буде заборављен. 

Годишњица је Олује која је била језива за Србе, видимо какве трагичне последице оставило на огњишта која су напустили ти дивни људи, посебно млађи људи. Они су веома вредни и успешни, марљиви су и добри људи, рекао је Вучић после састанка с патријархом. 

Срећом, каже он, у последњих пет година, за разлику од раније, о том злочину сме да се говори.

И ми га обележавамо и нећемо никад дозволити да буде заборављен тај злочин.Једино шта можемо да урадимо јесте да крајишки Срби имају иста права као и сви Срби и да позивамо хрватско руководство да учини нешто за српски народ, каже Вучић.

Како је рекао, Хрвати су срећни не због тога што су нешто успели  већ због наше несреће, а ми нисмо тужни због њихове среће већ због оног што је задесило наш народ.

То нас разликује данас, рекао је Вучић.

Он је, међутим, нагласио да ће обе земље у будућности бити суочене са демографским проблемима и да ће морати више да сарађују како би опстале.


Знам колико им је тешко, посебно Србима у Метохији, али и Србима свуда. Није једноставно ни на северу, још је теже јужно од Ибра, али оно што треба да знају јесте да српска држава никакав погром српског народа неће дозволити, какав смо имали 2004. године, или 1995. године и у мају у време “Бљеска” и почетком августа у време “Олује”, закључио је.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести