Не престају крађе и провокације у српским срединама на КиМ

СЕВЕРНА МИТРОВИЦА: У Бабином Мосту код Обилића пријављена је још једна крађа механизација у последњих неколико дана, док у Гојбуљи код Вучитрна, по сведочењу мештана, група албанских младића хара селом и узнемирава мештане.
rosu kosovo
Фото: Tanjug, arhiva

Иако је на Косову уведен полицијски час као мера спречавања ширења корона вируса, српске средине на Косову су последњих дана честа мета изгредника.

У Гојбуљи, према речима мештана, група албанских младића свакодневно узнемирава становништво, а полиција само узме изјаве и на томе се заврши. Синоћ је разбијена црква и на објекту старе шклоске зграде исписани су графити “ОВК”.

Мештане ова два места посетио је официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић, који је осудио нове инциденте у српским срединама на Косову.

Није ово први пут да се политичка нестабилност у Приштини пренесе на албански живаљ и да они након тога имају снагу да нападају српски народ. Ми нећемо то дозволити и ја апелујем на међународну заједницу и Приштину да се овакве ствари зауставе. Довољно је једна патрола у српским селима да се овакве ствари не дешавају, рекао је Павићевић.

Милица Апостоловић каже да, док је била са сином у шетњи селом, младићи су је вређали и покушали да је нападну.

Док сам им се приближавала они су кренули према мени. Било их је шесторица, узела сам телефон да их фотографишем. На сву срећу један од Срба је повукао сина у своје двориште. Покушали су да ми препрече пут са два аутомобила да не могу да побегнем, казала је Апстоловић, наводи Косово онлајн.

Срђан Перић мештанин Гојбуље каже да се инциденти често дешавају али да полиција не ради свој посао.

Полиција као увек узме изјаву и на томе се заврши. Никада нису пронађени починиоци и ко је начинио штету цркви. Та група младића стално прави проблеме. Јуче су исписали графите ОВК, каже Перић.
Украдену механизацију породици Милић у Бабином Мосту лопови су оставили у атару селу. Полиција је након увиђја вратила овој породици оно што су им крадљивци однели.


Приштина: ЕУ забринута због инцидената над Србима

Канцеларија Европске уније у Приштини саопштила је да је забринута због инцидената који се дешавају против невећинских заједница на Косову, а посебно косовских Срба.

Апелујемо на надлежне да предузму акције, како би починиоци били приведени правди, наводи се у објави Канцеларије ЕУ у Приштини на Твитеру.

Током овог месеца регистровано је више инцидената на Косову у којем је страдала покретна и непокретна имовина Срба, подсећа Косово онлајн.

У Јањиној Води, селу код Обилића 17. априла је запаљена кућа Тихомира Ристића, у којој током пожара није било никога. У селу Новаке код Призрена 25. априла запаљена је кућа Момира Станојевића. У селу Црколез у општини Исток 26. априла Малиши Тијанићу украдени су путнички аутомобил и бик. Дан касније у селу Гојбуља група од пет пунолетних Албанаца покушала је да обије цркву и лупала о црквено звоно, међутим, одустали су када су мештани изашли и суочили се са њима.

Други инцидент у овом селу догодио се два дана касније, 29. априла, када је иста група у школском дворишту, почела да ломи стакла и на зиду је исписала графит ОВК. Исте ноћи у Бабином Мосту у општини Обилић из два српска домаћинства украдене су пољопривредне машине.

У селу Церница у општини Гњилане 28. априла је запаљена кућа Светозара Цветковића.


Страх ме је да не буде још таквих случајева. Не могу да схватим да поред короне када су сви угрожени, неко и поред полицјског часа користи овакву ситуацију и краде. Ситуација је лоша и поред бриге због епидемије ми морамо да бринемо о нашој имовини, каже Љиљана Милић.

Ове инциденте осудили су раније Српска листа и Канцеларија за КиМ и затражиле су хитно реаговање надлежних.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести